Udostępnianie internetu i dzielenie go między 2 pc

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Magazynier
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Udostępnianie internetu i dzielenie go między 2 pc

Post autor: Magazynier »

Witam.
Wiem jak udostępnić internet z Ubuntu przez skrętkę. Mam inernet 512kb/s. Jednak jezeli drugi komputer coś ściąga, to pobiera cały internet i na ubuntu, z którego udostepniam net nie da się korzystać. Możecie mi polecić jakiś łatwy sposób, aby ubuntu udostępniało max np. 256kb/s drugiemu komputerowi? Drugi komp ma Win XP. Niby możnaby było zainstalować NetLimiter na drugim komputerze, ale mi zależy, aby cała administracja łączem odbywała się na Ubuntu.

Pozdrawiam
jmarcin_1984
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Odp: Udostępnianie internetu i dzielenie go między 2 pc

Post autor: jmarcin_1984 »

Witam. Zainteresuj sie programem HTB. Tutaj masz wiecej o tym : http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1465046.html
Magazynier
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Udostępnianie internetu i dzielenie go między 2 pc

Post autor: Magazynier »

Pasmo! No tak... wystarczyło wpisać ten wyraz w google i stronki się posypały. Natknąłem się na NiceShaper, niby jego zastosowanie to właśnie Dynamiczny podział łącza. Tutaj na forum zetknęłem się z tutorialem jak go skonfigurować, ale jeszcze nie mam uruchomionego serwera i nie wszystko rozumiem. Doszedłem do wniosku, że najlepszym sposobem byłoby napisanie takiej konfiguracji do NiceShaper'a, aby obsługiwał on np. max 10 komputerów i dzielił równo pasmo pod taką ilość, jaka jest w danej chwili podłączona do internetu. Czy ktoś z was już robił coś tego typu?

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”