Mój laptop: Lenovo R61i
Procesor: Core 2 Duo T5250 (1.50GHz)
Ram: 1 GB
Karta graficzna: Karta graficzna (model) Intel X3100 256MB
Kiedy oglądam filmy w wysokiej rozdzielczości do 4GB to wszystko chodzi ok. Ale jeśli ważą więcej laptop nie wyrabia z odtwarzaniem i obraz zaczyna skakać, rozsypywać się etc.
Co prawdopodobnie ma największy na to wpływ w moim przypadku: procesor, ram, czy karta graficzna? Ewentualnie jak można to sprawdzić?
Laptop a wydajność przy odtwarzaniu filmów HD
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Odp: Laptop a wydajność przy odtwarzaniu filmów HD
Czy te filmy >4gb są w rozdzielczości 720p czy 1080? Masz 15 czy 17 calową matrycę?
system plików to ext czy ntfs [zasoby windows]?
Przy podobnej konfiguracji [intel, core 2 duo, 4gb ram] bez problemu odtwarzam nawet 1080p, więc osobiście obstawiam ram. o ile to nie wina systemu plików [4gb to taka okrągła liczba...]
system plików to ext czy ntfs [zasoby windows]?
Przy podobnej konfiguracji [intel, core 2 duo, 4gb ram] bez problemu odtwarzam nawet 1080p, więc osobiście obstawiam ram. o ile to nie wina systemu plików [4gb to taka okrągła liczba...]
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Odp: Laptop a wydajność przy odtwarzaniu filmów HD
system plików ext4, do laptopa mam podpięty monitor o rozdzielczości FullHD. Te filmy które mi szarpią najczęściej są w rozdzielczości 1080p.
Chodzi o to że ram można jeszcze dołożyć ale z prockiem czy kartą graficzną to już problem.
Chodzi o to że ram można jeszcze dołożyć ale z prockiem czy kartą graficzną to już problem.