mała prędkość sieci przez wi-fi
- wieh76
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
(solved)mała prędkość sieci przez wi-fi
Witam wszystkich:)
Jak w temacie, gdy przeglądam neta przez kabel wszystko jest ok.Jeżeli jednak chcę to zrobić przez wi-fi to strony bardzo wolno się ładują, jakby spadła prędkość. Wie ktoś może o co chodzi?( Ubuntu 10.04 karta sieciowa TP-LINK model TL-WN350GD)
Jak w temacie, gdy przeglądam neta przez kabel wszystko jest ok.Jeżeli jednak chcę to zrobić przez wi-fi to strony bardzo wolno się ładują, jakby spadła prędkość. Wie ktoś może o co chodzi?( Ubuntu 10.04 karta sieciowa TP-LINK model TL-WN350GD)
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Odp: mała prędkość sieci przez wi-fi
Witaj.
Nie wiem jak u Ciebie, ale ja kiedys miałem podobny problem i wina była zła konfiguracja DNSów.
spróbuj po pierwsze zrobic pinga na dany adres i sprawdzić czas.
Możesz też wykonać polecenie
Mozesz też spróbowac
oprócz tego proponuje sprawdzic przepustowość łącza wykorzystując http://www.speedtest.pl/
Nie wiem jak u Ciebie, ale ja kiedys miałem podobny problem i wina była zła konfiguracja DNSów.
spróbuj po pierwsze zrobic pinga na dany adres i sprawdzić czas.
Możesz też wykonać polecenie
Kod: Zaznacz cały
host nazwa.strony.pl
dig nazwa.strony.pl
- Kiro
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 14.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Ciekawostka: Wiecie, że mikrofala emituje te same częstotliwości fal co wifi? Sprawdź więc, czy mama/żona nie podgrzewa czegoś w kuchni 

- wieh76
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Sory za późną odpowiedź lecz byłem w pracy
gaza oto wynik tych poleceń o których mówiłeś:
Co do DNS-ów gdzie je można zmienić i na jakie?
gaza oto wynik tych poleceń o których mówiłeś:
wieh@wieh:~$ host interia.pl
interia.pl has address 217.74.65.119
interia.pl mail is handled by 5 mx.interia.pl.
wieh@wieh:~$ dig interia.pl
; <<>> DiG 9.7.0-P1 <<>> interia.pl
;; global options: +cmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 49201
;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 0
;; QUESTION SECTION:
;interia.pl. IN A
;; ANSWER SECTION:
interia.pl. 224 IN A 217.74.65.119
;; Query time: 371 msec
;; SERVER: 192.168.0.1#53(192.168.0.1)
;; WHEN: Thu May 13 23:39:58 2010
;; MSG SIZE rcvd: 44
Co do DNS-ów gdzie je można zmienić i na jakie?
Niestety pinokio999 nie mam mikrofali:)Ciekawostka: Wiecie, że mikrofala emituje te same częstotliwości fal co wifi? Sprawdź więc, czy mama/żona nie podgrzewa czegoś w kuchni
- Shevchenko1987
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Kontakt:
sudo nano /etc/resolv.conf
nameserver 208.67.222.222
nameserver 208.67.220.220
nameserver 8.8.8.8
namerserver 8.8.4.4
Bardziej bym jednak obstawiał jakieś problemy ze sterownikiem bo z tego co wiem TP-Linki słabo działają na Linuksie.
Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
- wieh76
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Shevchenko1987 internet mam od Orange przez CDMA.Co do DNS-ów które podałeś zapisałem je do pliku resolv.conf. Po ponownym połączeniu i rozłączeniu neta te DNS-y znikają i pojawia się coś takiego:
. Zainstalowałem też sterowniki od Windowsa poprzez ndiswrapper i zero zmian. Tak dla ciekawostki na Ubu 9.10 miałem to samo, ale gdy zainstalowałem aktualizacje net śmigał aż miło:).Więc może poczekam...# Generated by NetworkManager
nameserver 192.168.0.1

- Jarni
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Nie żebym się upierał, ale chyba źle wieszShevchenko1987 pisze:Bardziej bym jednak obstawiał jakieś problemy ze sterownikiem bo z tego co wiem TP-Linki słabo działają na Linuksie.

Mój router TP-LINK tyra od trzech lat bez chwili wytchnienia, obsługuje dwa stacjonarne i dwa lapy.
W szuflandii mam ze dwie karty sieciowe na USB, które od wydania 9.04 obsługiwane są out of the box.
Nie wiązałbym problemu ze sprzętem, raczej z jego specyficznymi ustawieniami, bądź warunkami pracy.
W jaki sposób jest dzielona sieć? Co to za urządzenie? Typ szyfrowania? Może spróbuj przestawić router na inny kanał?
- Shevchenko1987
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Kolego Jarni, a co ma router do systemu? Przecież on tylko rozsyła sieć. Żadnych sterowników w systemie nie wymaga
Miałem na myśli karty TP-Link działające pod usb. Kiepskiej jakości są te sterowniki, pod ndiswrapperem podobno lepiej działają.
Może zasięg sieci Orange jest kiepski? Co do DNSów to nadpisuje je Network Manager razem z Resolvconf. Hmm... najprościej byłoby gdybyś w ustawieniach połączenia w Network Managera zmienił DNSy.

Może zasięg sieci Orange jest kiepski? Co do DNSów to nadpisuje je Network Manager razem z Resolvconf. Hmm... najprościej byłoby gdybyś w ustawieniach połączenia w Network Managera zmienił DNSy.
- wieh76
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Witam ponownie:)
Otóż po paru następnych próbach "przyspieszenia" wi-fi (nieudanych) postanowiłem usunąć network menedżera i w jego miejsce zainstalowałem wicd(żyjąc nadzieją że to coś zmieni:razz:).Powpisywałem DNS-y(bo jest gdzie) i połącz i żadnej zmiany prędkość ta sama:-?.Jedyne co zauważyłem to przy ładowaniu jakiejkolwiek strony przez wi-fi pasek postępu idzie szybko i gdy zostaje około milimetra zatrzymuje się.Widać to dokładnie na monitorze systemu,gdzie najpierw prędkość jest normalna potem spada do rzędu kilku kilobitów i staje.Tracę powoli nadzieję:-(.
Zasięg Orange "znakomity"(sprzet wi-fi to karta j.w a router Acesstel MV 410)
Otóż po paru następnych próbach "przyspieszenia" wi-fi (nieudanych) postanowiłem usunąć network menedżera i w jego miejsce zainstalowałem wicd(żyjąc nadzieją że to coś zmieni:razz:).Powpisywałem DNS-y(bo jest gdzie) i połącz i żadnej zmiany prędkość ta sama:-?.Jedyne co zauważyłem to przy ładowaniu jakiejkolwiek strony przez wi-fi pasek postępu idzie szybko i gdy zostaje około milimetra zatrzymuje się.Widać to dokładnie na monitorze systemu,gdzie najpierw prędkość jest normalna potem spada do rzędu kilku kilobitów i staje.Tracę powoli nadzieję:-(.
Zasięg Orange "znakomity"(sprzet wi-fi to karta j.w a router Acesstel MV 410)
- Shevchenko1987
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
A może wyłącz ipv6. Ścieżkę sprawdź sam. Powinna być taka sama, gdyż ja siedzę na Debianie. Na końcu pliku blacklist.conf dopisza następnie zrestartuj system.
nano /etc/modprobe.d/blacklist.conf
blacklist ipv6
- wieh76
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Shevchenko1987 niestety efekt ten sam,zapomniałem dodać w poprzednich postach,że oprócz małej prędkości strasznie długo łączy z wi-fi:(
EDIT:
Witam
Problem z niską prędkością rozwiązany:razz:.Zainstalowałem wszystkie aktualizacje i net śmiga aż miło.Wystarczyło poczekać
Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem.
EDIT:
Witam
Problem z niską prędkością rozwiązany:razz:.Zainstalowałem wszystkie aktualizacje i net śmiga aż miło.Wystarczyło poczekać