Jak wyłączyć windowsowe sprawdzanie spójności danych na dysku po instalacji Ubuntu?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Jak wyłączyć windowsowe sprawdzanie spójności danych na dysku po instalacji Ubuntu?
Witam.
Mam parę problemów, które postaram się opisać możliwie najbardziej szczegółowo ,ale jednocześnie zrozumiale.
Jak widać, jestem użytkownikiem Ubuntu 10.04 Lucid Lynx.
Ściągnąłem go ze strony ubuntu.com jako obraz, następnie nagrałem na pendrive'a pomoca programu linux usb installer.
Tak spreparowany pendrive włożyłem do portu usb, przy bootowaniu uruchomiła się instalacja.
Po ustawieniu pewnych rzeczy nadszedł czas na ustawienie gdzie Ubuntu ma być zainstalowane.
Zainstalowałem go na partycji około 250 gigowej, trochę przestrzeni, ale nie wiecej jak 20 % przeznaczyłem na swap.
Jako system plików wybrałem ext3 z księgowaniem.
Wszystko poszło bez komunikatów o błędach, przyszedł czas na ponowne uruchomienie.
PROBLEM 1
ROZWIĄZANO!
PROBLEM 2
Nic, ubuntu ogólnie działa, jest fajnie.
Jak wybieram system Windows XP, za każdym razem włącza się narzędzie sprawdzające spójność danych na dysku.. Da się go przeminąć, ale jak pisałem "nie o to chodzi" bym musiał cały czas klikać spację przy uruchamianiu.
Jak więc zdezaktywować te narzędzie, co dokładnie mogło spowodować taką reakcję??
Pozdrawiam i z góry dziękuję za okazana, a tym bardziej skuteczną pomoc:teeh:
Mam parę problemów, które postaram się opisać możliwie najbardziej szczegółowo ,ale jednocześnie zrozumiale.
Jak widać, jestem użytkownikiem Ubuntu 10.04 Lucid Lynx.
Ściągnąłem go ze strony ubuntu.com jako obraz, następnie nagrałem na pendrive'a pomoca programu linux usb installer.
Tak spreparowany pendrive włożyłem do portu usb, przy bootowaniu uruchomiła się instalacja.
Po ustawieniu pewnych rzeczy nadszedł czas na ustawienie gdzie Ubuntu ma być zainstalowane.
Zainstalowałem go na partycji około 250 gigowej, trochę przestrzeni, ale nie wiecej jak 20 % przeznaczyłem na swap.
Jako system plików wybrałem ext3 z księgowaniem.
Wszystko poszło bez komunikatów o błędach, przyszedł czas na ponowne uruchomienie.
PROBLEM 1
ROZWIĄZANO!
PROBLEM 2
Nic, ubuntu ogólnie działa, jest fajnie.
Jak wybieram system Windows XP, za każdym razem włącza się narzędzie sprawdzające spójność danych na dysku.. Da się go przeminąć, ale jak pisałem "nie o to chodzi" bym musiał cały czas klikać spację przy uruchamianiu.
Jak więc zdezaktywować te narzędzie, co dokładnie mogło spowodować taką reakcję??
Pozdrawiam i z góry dziękuję za okazana, a tym bardziej skuteczną pomoc:teeh:
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
Odp: Kilka problemów do rozwiązania
Na forum panuje zasada poruszania w jednym wątku tylko jednej kwestii - tak więc proponuję usunąć drugie pytanie - to najwyraźniej problem Windowsa, a nie Ubuntu. Nie napisałeś, jak podzieliłeś partycje, w którym miejscu ulokowałeś Ubuntu... Windows potrafi mieć swoje "preferencje" odnośnie miejsca na dysku / typu partycji. Tak czy inaczej - to pytanie na inne forum - lub do pomocy technicznej Microsoftu.
Kwestia pierwszego pytania - masz na myśli menu GRUB'a? To tam nie działa klawiatura? Jeśli tak - jakiego sprzętu używasz? To klawiatura USB?
Kwestia pierwszego pytania - masz na myśli menu GRUB'a? To tam nie działa klawiatura? Jeśli tak - jakiego sprzętu używasz? To klawiatura USB?
Work less, climb more 

- ScorpionX
- Piegowaty Guziec
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
1. Klawiatura bezprzewodowa niestety nie działa w Grubie, aktywuje się dopiero podczas wczytywania systemu. Także tu może być problem.
-
- Piegowaty Guziec
Partycja była przygotowana od dawna pod ubuntu, system zainstalowałem ją pod dev/sda6 (ale głowy nie dam).
Klawiatura jest ze złączem PS/2.
Co do problemu drugiego, fakt, że to problem windowsa, ale spowodowany jest przez instalacje ubuntu. Uznałem, że skoro wielu z was ma z pewnością 2 lub więcej systemów wśród których jest windows, warto się zapytać.
EDIT: Do pomocy technicznej nie zadzwonię, bo mam system w wersji OEM, czyli sam zajmuję się "supportem"
Klawiatura jest ze złączem PS/2.
Co do problemu drugiego, fakt, że to problem windowsa, ale spowodowany jest przez instalacje ubuntu. Uznałem, że skoro wielu z was ma z pewnością 2 lub więcej systemów wśród których jest windows, warto się zapytać.
EDIT: Do pomocy technicznej nie zadzwonię, bo mam system w wersji OEM, czyli sam zajmuję się "supportem"

- igotit4free
- Przyjaciel
Na czym kolega opiera to przekonanie ?ScorpionX pisze:1. Klawiatura bezprzewodowa niestety nie działa w Grubie, aktywuje się dopiero podczas wczytywania systemu. Także tu może być problem.
Pytam bo mam bezprzewodową Labtec Media Wireless Desktop 800, która najwidoczniej o tym nie wie i działa zarówno w BIOSie jak i GRUBie ...
.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Piegowaty Guziec
Odp: Problem z narzędziem sprawdzającym spójność danych na dysku po instalacji UBuntu
Po długotrwałym szperaniu znalazłem środek na tamten problem.
Pozwólcie, że go zamieszczę, niech pomoże komuś z podobnym problemem.
Pobierz http://www.searchengines.pl/phpbb203/pl ... isable.reg
przez kliknięcie prawym -> Zapisz element docelowy jako ->
Zapisz jaki typ: wszystkie pliki, lub plik rejestru(internet explorer).
Klikamy na plik , następnie wybieramy "Tak", a potem "Ok".
Plik CAŁKOWICIE ZATRZYMUJE narzędzie CHDSK przy starcie systemu.
Sytuację odwrócić można pobierając plik http://www.kellys-korner-xp.com/regs_ed ... ckdisk.reg
Pozwólcie, że go zamieszczę, niech pomoże komuś z podobnym problemem.
Pobierz http://www.searchengines.pl/phpbb203/pl ... isable.reg
przez kliknięcie prawym -> Zapisz element docelowy jako ->
Zapisz jaki typ: wszystkie pliki, lub plik rejestru(internet explorer).
Klikamy na plik , następnie wybieramy "Tak", a potem "Ok".
Plik CAŁKOWICIE ZATRZYMUJE narzędzie CHDSK przy starcie systemu.
Sytuację odwrócić można pobierając plik http://www.kellys-korner-xp.com/regs_ed ... ckdisk.reg
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
Odp: Problem z narzędziem sprawdzającym spójność danych na dysku po instalacji UBuntu
Co do klawiatury nie działającej w grubie, radziłbym sprawdzić, czy objaw występuje na innej dystrybucji Linuxa np. sysrescuecd, a jeśli tam tez nie działa albo włączyć ją w biosie (opcja - u mnie enable usb keyboard support), albo przespacerować się do sprzedawcy, z reklamacją, klawiatury, lub płyty głównej, w zależności, co nawala.
Instalacja Ubuntu - nie trzeba partycji 250GB - warto na partycję systemową dać np max 30 GB, a resztę na partycje /home, do tego /swap - max 2x ilośc ramu, choć wystarczy połowa z tego, bez żadnego kłopotu.
I system plików, około 20% szybszy jest ext4 - mam go od ponad roku, i żadnych kłopotów nie zauważyłem, natomiast system na ext4 startuje o około 25% szybciej - np: testy Ubuntu 8.10 ext3 kontra Ubuntu 9.04 ext4 szybkość startu systemu 28 sekund 8.10 - 21 sekund 9.04.
To by było na tyle

Instalacja Ubuntu - nie trzeba partycji 250GB - warto na partycję systemową dać np max 30 GB, a resztę na partycje /home, do tego /swap - max 2x ilośc ramu, choć wystarczy połowa z tego, bez żadnego kłopotu.
I system plików, około 20% szybszy jest ext4 - mam go od ponad roku, i żadnych kłopotów nie zauważyłem, natomiast system na ext4 startuje o około 25% szybciej - np: testy Ubuntu 8.10 ext3 kontra Ubuntu 9.04 ext4 szybkość startu systemu 28 sekund 8.10 - 21 sekund 9.04.
To by było na tyle

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux