Samba - gruntowna reinstalacja

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Awatar użytkownika
pawstrze
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Samba - gruntowna reinstalacja

Post autor: pawstrze »

Witam, zacznę od tego, że sam jestem sobie winien temu co się stało:D
Chodzi o to, że miałem poprawnie skonfigurowaną Sambę i wszystko cacy działało oprócz jednej rzeczy:
- Wszystkie katalogi ładnie udostępniał i komputer z Windowsem widział i mógł przeglądać udostępnione katalogi. Tyle, że jak udostępniłem katalog który w całości skopiowałem z dysku NTFS na /home to przeglądanie podfolderów było niemożliwe tzn:

Mogłem wejść w ten katalog poprzez kompa z windowsem, ale już w jego podfoldery nie.

Więc zacząłem szukać w plikach samby, ale nic nie znalazłem. Coś tam porobiłem i wszystko się zwaliło.
Myślałem, że jak usunę Sambę i folder /etc/samba to po ponownym zainstalowaniu Samba sobie stworzy ten katalog i będzie wszystko działało. Ale niestety: najpierw w ogóle nie tworzył tych plików, potem jakoś doprowadziłem do tego, że sobie je stworzył, ale i to nic nie dało.

Efektem tych działań jest to, że jak wchodzę w Sieć to widzę pozycję Sieć Windows (nic więcej), ale jak dwukrotnie klikam wyskakuje komunikat:

Kod: Zaznacz cały

Zamontowanie położenia nie jest możliwe

Uzyskanie listy udziałów z serwera się nie powiodło
I moje pytanie jest takie:
Czy istnieje jakaś możliwość zainstalowania tej samby zupełnie od zera.
Może jest taka opcja ogólnie dla różnych programów.
Mam nadzieję, że jakoś to opisałem i z utęsknieniem czekam na pomoc...

Pozdrawiam
selu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Samba - gruntowna reinstalacja

Post autor: selu »

cała konfiguracja samby znajduje się w pliku /etc/samba/smb.conf,
co do twojego przypadku sprawdź uprawnienia do katalogów które skopiowałeś do /home oraz na jakich uprawnieniach jest udostępniony /home w pliku smb.conf.

Jeżeli chcesz całkiem od nowa zainstalować sambę apt-get purge remove samba
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”