Nvidia i ubuntu 10.04 - mulasta grafika

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Awatar użytkownika
krecio4
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Nvidia i ubuntu 10.04 - mulasta grafika

Post autor: krecio4 »

mój komputer to Lenovo R61 NF55WPB, do którego mam dołożone dodatkowe 2 gb ramu, zatem w sumie są 3 gb.
Grafika to Nvidia Quadro NVS 140M - 128 mb. Sprzęd teoretycznie nie jest najgorszy. Natomiast wydajnosć tego w grach, takich jak trackmania choćby, bywa bardzo różna.
Ale do rzeczy. Kiedyś, jakoś w marcu, unstalowałem ubuntu 9.10, na nim gry przez playonlinux, chodziły płynnie, lepiej niż pod windows 7. (cały czas mówimy o wersjach 64 bitowych OS-ów) Natomiast po instalacji ubuntu (już chyba 3 raz) grafika niby się instaluje i czasem compiz chodzi nawet płynnie, jednak zwykłe przeglądanie stron (przewijanie góra dół) to około 15 fps. (sprawdziłem to z benchmarkiem włączonym) jak komputer po prostu sobie stoi, nic sie nie rusza, benchmark pokazuje 29 fps. NO nim wystarczająco prawda? jednak jak czytam ze ktoś ma 200 na wcale nie jakims specjalnym sprzęcie, troche mnie to zastanawia.

Dodam, że mój kuzyn na troche lepszym laptopie, gdzie pulpi chodzi mu super płynnie, nie może grać w csa albo trackmanie, jakies 15 fps to się nie da :)

zatem wniskuję, że jest to jakieś ustawienie nvidii które trzeba zmienić. Naczytałem się już różnych cudów, jednak nigdzie nie znalazłem rozwiązania. Czy ktoś miałby pomysł jak to rozwiązać? może ktoś ma podobne problemy?
Awatar użytkownika
kris55
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox
Architektura: x86

Odp: Nvidia i 10.04 - mulasta grafika

Post autor: kris55 »

Witam
Grafika Nvidia Quadro NVS 140M - 128 mb to jakby troche za mało, nie próbowałem poniżej 256 MB, ale to może być powód. Dołożyłeś ramu do 3 GB, po co ? chyba dla dobrego samopoczucia, bo na 1 GB ramu Ubuntu działa bez problemu, tylko ta grafika. Z 3D będzie kicha.
Napisz też przynajmniej jaki masz procesor, bo były różne instalowane, a Google mówi że produkt wycofany ze sprzedaży i nie można sprawdzić.
Pozdrawiam
Linux Puppy 5.20 ROX + OpenBox & Ubuntu 10.04 GNOME
Linux Registered User #308993 ---> http://www.counter.li.org
Linux Counter is not an exclusive club. Any Linux user can join and it's free.
Awatar użytkownika
krecio4
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

No już chodziło mi dobrze, dlatego uważam, że nie jest to problem sprzętu, a jedynie sterowników. Instalowane automatycznie są w wersji 195, natomiast z nvidia.com ściągnałem dziś 256.53, ale plik .run i nie znalazłem normalnego sposobu zainstalowania tego...

Mój procesor to Intel ® Core 2 Duo T7100, ciągle jest pełno stron ze specyfikacją ;)

any ideas? :)
Awatar użytkownika
kris55
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Witam ponownie
Skoro tak twierdzisz.....
Ewentualnie, przychodzi mi do głowy jeszcze jeden pomysł, sprawdź, czy Twoja karta ma dalej wsparcie w sterownikach NV, jak nie ma to musisz poszukać odpowiednich starszych wersji sterowników: http://www.nvidia.com/object/IO_32667.html
Powodzenia
Awatar użytkownika
krecio4
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

ale wybierając na stronie nvidii, dokladnie moją kartę dostaję sterowniki. Dlaczego nie mogę ich zainstalowac po prostu? Ktoś wie jak to zrobić? widzialem tez repozytoria z zawsze-aktualnymi-sterownikami rzekomo, może sa takie dl amoje karty?
Awatar użytkownika
kris55
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Witam ponownie.
Archiwum forum aż trzeszczy w szwach od tematów sterowników do NV, poszukaj i poczytaj:search.php?searchid=4558360
Powodzenia
Awatar użytkownika
krecio4
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

ok dzięĸi, zainstalowałem mam je z jakiegos repo i są w wersji 260. niestety problem "mulsatej grafiki" pozostaje. Komputer nie przewija płynnie stron np..
Nie wiem czy ma tu coś znaczenie sync to vblank.. nie mogę dojsc jak to wpływa w koncu na komputer. rozne informacje podają w roznych miejscach. chwilowo wyłaczylem w dwóch miejscach w nvidia settings ale nie w compizie, zobaczymy
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: k2cl »

Po pierwsze:

_Temat

Po drugie: ta karta graficzna to odpowiednik "domowej" GeForce 8600M... Nie uwierzę w wypowiedzi, że to za słaby układ do Compiza - tym bardziej, że sam używam czegoś takiego.
Podstawową kwestią jest poprawna konfiguracja, sensowne wpisy w xorg.conf, ewentualnie - sprawdzenie, czy PowerMizer odpowiedzialny za obniżanie taktowania GPU i pamięci karty graficznej pracuje prawidłowo. Ze sterownikami 260.xx raczej bym nie szalał - to beta. Pozostań raczej przy stabilnych 195.xx, ewentualnie - 256.xx
Na początek sprawdź, czy podczas uruchamiania się systemu / X'ów w logach nie pojawiają się jakieś błędy. Jeżeli niczego takiego nie zauważysz, możesz wziąć się za dogłębne testowanie GPU. Łatwo można znaleźć kilka benchmarków, które powiedzą prawdę o wydajności grafiki i ujawnią ewentualne problemy.
Work less, climb more :D
Awatar użytkownika
krecio4
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

dzięki za informacje, w tej chwili nic nie robiąc mam 300 fpsów w benchmarku z compiza. Jeszcze nie dam głowy co jest za to odpowiedzialne, ale napisze co zrobiłem. Dodam, że najniżej udało mi się zejść do 90 fpsów ruszając kostką czy czymstam.

Wyłączyłem sync vblank w 3 miejscach. 2 razy w nvidia-settings, oraz w ustawieniach ogólnych compiza.
dodałem repo ze sterami, gdzie jak się okazało były 260, (stwierdziłem, że nie będę ich downgradował skoro zadziałały)
dodatkowo uruchomiłem w VLC by korzystał z GPU. Musiałem do tego zainstalować takie cudo, nie jestem na swoim kompie, wiec nie podam nazwy, ale jest to wymagane by vlc używał gpu.
po tym zrestartowałem kompa i wszystko śmigało. Mam zamiar włączyć sync to vblank, by sprawdzić czy to jest to.

Może ktoś odpowie czym w końcu jest to sync to vblank? bo nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi w necie a mnie to gryzie :P czytalem kilka stron i ciągle mam problem z klarowną definicją :]

EDIT:
po właczeniu sync to vblank w opcjach compiza, spada z 200-240 klatek normalnie do 90, a potem do 34 nawet podczas zabawy okienkami czy cos..
natomiast ciagle jest problem z przewijaniem stron internetowych, w jakiejkolwiek konfiguracji, spada drastycznie ilosc klatek i nie jest to płynne... :/
Kriss_Hietala
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Odp: Nvidia i ubuntu 10.04 - mulasta grafika

Post autor: Kriss_Hietala »

Posiadam karte Nvidia gt130m. Sterownik 256.44 nie działał poprawnie, po reboocie resetował ustawienia graficzne do zera (wyłączał#efekty i wszelakie zmiany w interfejsie, czyt. GnomeDO, Globalmenu applet) 256.53 nie testowałem. 260.X.... compiz i bajery odpadały....takie lagi i freezy. Przeglądanie stron też kicha.... Wróciłem do standardowych sterów oferowanych przez System -> Sterowniki (czyli 195) i wszystko działa jak należy.

http://www.youtube.com/watch?v=KJXjLT1V2kc To video akurat nagrałem dla znajomego, ktory sie pytal o expose na linuxie i compiza. Przy okazji sprawdziłem jak nagrać video z pulpitu. RecordMyDesktop okazał sie#bardzo fajnym narzedziem i prostym w obsłudze :P Jak widać na filmiku, wszystko chodzi płynnie na 195. na 260 miałem zwiechy nawet na compizie... Oczywiście mam mocniejszą kartę z 512MB ramu, ale Twoja również powinna podołać Compizowi.
Awatar użytkownika
krecio4
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

u mnie compiz działa płynnie teraz :) tylko czasem ze wzgledu na powermizera pierwsza animacj ajest kiepska. natomiast strony nadal pozostały właśnie takie lagujące, aczkolwiek nieco jakby mniej..
Awatar użytkownika
TanatriX
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: TanatriX »

A widzieliscie kiedys na jakiej szynie pamieci chodza te karty? Ja mam w Toshibie 150M i powiem tak, niby 512mb VRAM, a tak naprawde 256mb (reszte sroka podkrada z RAMu systemowego). A sama szyna pamieci VRAM to tylko 64bit, a to juz kicha na calego. Przyjrzyj sie jaka masz szyne pamieci.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”