Grafika to Nvidia Quadro NVS 140M - 128 mb. Sprzęd teoretycznie nie jest najgorszy. Natomiast wydajnosć tego w grach, takich jak trackmania choćby, bywa bardzo różna.
Ale do rzeczy. Kiedyś, jakoś w marcu, unstalowałem ubuntu 9.10, na nim gry przez playonlinux, chodziły płynnie, lepiej niż pod windows 7. (cały czas mówimy o wersjach 64 bitowych OS-ów) Natomiast po instalacji ubuntu (już chyba 3 raz) grafika niby się instaluje i czasem compiz chodzi nawet płynnie, jednak zwykłe przeglądanie stron (przewijanie góra dół) to około 15 fps. (sprawdziłem to z benchmarkiem włączonym) jak komputer po prostu sobie stoi, nic sie nie rusza, benchmark pokazuje 29 fps. NO nim wystarczająco prawda? jednak jak czytam ze ktoś ma 200 na wcale nie jakims specjalnym sprzęcie, troche mnie to zastanawia.
Dodam, że mój kuzyn na troche lepszym laptopie, gdzie pulpi chodzi mu super płynnie, nie może grać w csa albo trackmanie, jakies 15 fps to się nie da

zatem wniskuję, że jest to jakieś ustawienie nvidii które trzeba zmienić. Naczytałem się już różnych cudów, jednak nigdzie nie znalazłem rozwiązania. Czy ktoś miałby pomysł jak to rozwiązać? może ktoś ma podobne problemy?