Nautilus nie zapamietuje ustawień.

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
dawid_wml
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox
Architektura: x86_64

Nautilus nie zapamietuje ustawień.

Post autor: dawid_wml »

Witam,

co prawda nie mam ubuntu, ale problem dotyczy przeglądarki plików Nautilusa, który zainstalowałem sobie na dystrybucji Crunchbang. Otóż po starcie systemu, kiedy otworzę przykładowo katalog Home, wszystkie foldery otwierają się w oddzielnym oknie. Gdy odznaczę tą pozycję w opcjach i uruchomię ponownie katalog Home wszystko jest ok., ustawiam sobie rozmiar okna, wyłączam zbędne panele, itd. Jednak gdy wyloguję się z linuxa lub uruchomię ponownie kompa, ustawienia w ogóle się nie zapisują, tzn. foldery dalej otwierają się w oddzielnym oknie.

Przed odznaczeniem opcji "Otwieranie każdego katalogu w oddzielnym oknie":

http://img195.imageshack.us/img195/4391 ... 01366x.jpg

Po odznaczeniu opcji "Otwieranie każdego katalogu w oddzielnym oknie":

http://img823.imageshack.us/img823/7636 ... 61366x.jpg
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Odp: Nautilus nie zapamietuje ustawień.

Post autor: igotit4free »

Crunchbang Wiki pisze:Nautilus is great, but it is not particularly well suited to a lightweight Openbox environment.
Widocznie są powody, dla których zalecają PCmanFM, a wręcz uczą jak"oszukać" szereg aplikacji co do istnienia Nautilusa w systemie.

.

EDIT:
BTW co się dzieje, jeśli wywołujesz akcję : Nautilus => Widok => Panel boczny => ptaszek albo brak ptaszka ?

.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
dawid_wml
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox

Odp: Nautilus nie zapamietuje ustawień.

Post autor: dawid_wml »

Po włączeniu systemu i włączeniu nautilusa, gdy przejdę do zakładki "Widok", w ogóle nie ma opcji do wyłączenia panelu bocznego i innych. Dopiero gdy odznaczę opcję odnośnie uruchamiania folderów w nowym oknie i uruchomię ponownie Nautilusa, mogę wyłączyć panel boczny, etc.
Mam tylko: Odśwież, Przywróć domyślne ustawienia widoku, Wyświetlanie ukrytych plików, Uporządkuj elementy, Powiększ, Pomniejsz, Zwykły rozmiar, Ikony, Lista, Zwarty. Z niewiadomych przyczyn, nie mogę zrobić screena z otwartą zakładką Widok. Próbowałem także przeinstalować Nautilusa, ale nic to nie dało.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”