Uruchomienie czegokolwiek jest niemożliwe, z terminala "permission denied"
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Uruchomienie czegokolwiek jest niemożliwe, z terminala "permission denied"
Witam,
Wszystko zaczęło się po zaktualizowaniu Ubuntu do 10.10, a konkretnie na partycji NTFS nie mogę uruchomić ŻADNEGO programu, żadnej aplikacji, dosłownie nic, muszę przenosić foldery na pulpit i wtedy działa... Z terminala również próbowałem i to nieistotne, czy to aplikacja linuksowa, czy windowsowa, w terminalu jest zawsze:
radeg@radegPC:~$ cd "/media/Aplikacje/Program Files/StepMania"
radeg@radegPC:/media/Aplikacje/Program Files/StepMania$ ./stepmania
bash: ./stepmania: Permission denied
StepMania to przykład, żadna aplikacja na NTFS nie działa. Próbowałem pisać:
chmod +x stepmania
Niestety, bez efektu. Z roota to samo. Nie mogę na partycji NTFS robić nic, kompilować, uruchamiać...
I jeszcze jedna sprawa, gdy dam właściwości pliku, opcja "Zezwolenie na wykonanie pliku jako programu" ZAWSZE jest odhaczona. Cóż, gdy próbuję zaznaczyć, automatycznie ODZNACZA SIĘ po chwili. Po prostu nie mogę tego zaznaczyć, bo automatycznie (jakby złośliwie) się samo odznacza.
W związku z tym - co robić?
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Wszystko zaczęło się po zaktualizowaniu Ubuntu do 10.10, a konkretnie na partycji NTFS nie mogę uruchomić ŻADNEGO programu, żadnej aplikacji, dosłownie nic, muszę przenosić foldery na pulpit i wtedy działa... Z terminala również próbowałem i to nieistotne, czy to aplikacja linuksowa, czy windowsowa, w terminalu jest zawsze:
radeg@radegPC:~$ cd "/media/Aplikacje/Program Files/StepMania"
radeg@radegPC:/media/Aplikacje/Program Files/StepMania$ ./stepmania
bash: ./stepmania: Permission denied
StepMania to przykład, żadna aplikacja na NTFS nie działa. Próbowałem pisać:
chmod +x stepmania
Niestety, bez efektu. Z roota to samo. Nie mogę na partycji NTFS robić nic, kompilować, uruchamiać...
I jeszcze jedna sprawa, gdy dam właściwości pliku, opcja "Zezwolenie na wykonanie pliku jako programu" ZAWSZE jest odhaczona. Cóż, gdy próbuję zaznaczyć, automatycznie ODZNACZA SIĘ po chwili. Po prostu nie mogę tego zaznaczyć, bo automatycznie (jakby złośliwie) się samo odznacza.
W związku z tym - co robić?
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
- ffatman
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: Uruchomienie czegokolwiek jest niemożliwe, z terminala "permission denied"
Zmień właściciela (albo właściciela i grupę) partycji NTFS , np. pod sudo nautilus przez prawoklik na ikonie partycji, z root na siebie (pewnie radeg90 czy coś w tym stylu). Pliki i programy na partycji najwyraźniej są twoje.
Ubuntuoptymista w oczekiwaniu na XFCE 4.14.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
Rozumiem.ffatman pisze:Zmień właściciela (albo właściciela i grupę) partycji NTFS , np. pod sudo nautilus przez prawoklik na ikonie partycji, z root na siebie (pewnie radeg90 czy coś w tym stylu). Pliki i programy na partycji najwyraźniej są twoje.
Wpisałem sudo nautilus, wziąłem partycję, która jest NTFS, właściwości - uprawnienia:

Niestety, cokolwiek wybiorę, od razu się odhacza / odznacza do poprzedniego wyboru, a przycisk "Zastosowanie uprawnień do zawartych plików" w ogóle nic nie robi poza zamianą myszki w "myśli" przez jakiś czas.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
Miałem ten sam problem i poradziłem sobie z nim w inny sposób. A mianowicie zmieniłem nieco plik
zastępując linijkę zaczynającą się od "exec" na następującą:
Po tej operacji wszystkie programy skojarzone z Wine będą uruchamiane, bez względu na to, czy mają włączone "zezwolenie na wykonanie pliku jako programu" 
Kod: Zaznacz cały
/usr/share/applications/wine.desktop
Kod: Zaznacz cały
Exec=wine start /unix %f

-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Zapewne partycja jest podmonotowana jako "noexec" na tak podmontowanej partycji nie uruchomisz niczego