Witam serdecznie!
Od pewnego czasu walczę z konfiguracją kontrolera domeny na Sambie 3.5.4 (Ubuntu 10.10). Udało mi się już podłączyć końcówki z Windows 7 do domeny, bez problemu działają wszystkie udziały itp. Niestety okupiłem to długą walką i odkrywaniem ameryki. Nawet mimo sporządzonych notatek, po przeinstalowaniu serwera i próbie jego ponownej konfiguracji znów spędziłem kilka godzin, zanim wszystko zadziałało tak jak trzeba.
Stąd moje pytanie: czy istnieje jakiś spójny tutorial, który opisuje krok po kroku jak stworzyć PDC na Sambie, żeby rozumiało się z Windows 7?
Pytanie drugie: czy znacie jakiś ciekawy opis konfiguracji smb.conf, który opiera się na poleceniach tylko i wyłącznie z Samby 3.x, a nie będący zlepkiem tego, co pojawiło się w necie na przestrzeni ostatnich lat? Nawet w domyślnym pliku smb.conf często pojawia się hasło, że wartość domyślna dla Samby to "blebleble", ale z jakiegoś powodu została zmieniona na "blablabla", co by sugerowało, że to twórcy Ubuntu sugerują tą zmianę. W necie jest mnóstwo poradników, ale większość jest albo maksymalnie uproszczona, albo zawiera takie parametry, których znaczenia pewnie nawet sam autor nie rozumie, nie wspominając o kwiatkach, których już dawno nie powinno się używać, bo zostały zastąpione innymi. A może znacie jakąś dobrą książkę o Sambie 3.x?
Z góry dziękuję za linki/informacje.
Konfiguracja PDC na Sambie 3.5.4 we współpracy z Windows 7?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Odp: Konfiguracja PDC na Sambie 3.5.4 we współpracy z Windows 7?
Z tego co pamietam ja korzystałem z banita.pl zakładka konfiguracja -> otoczenie sieciowe, pamietąj ze nie jest SUPER ważne czy to winxp czy win7 jednak trzeba pamiętać ze w win7 trzeba wyłączyć szyfrowanie, oraz jeśli bedzie to PDC podpisywanie transmisji w windzie, poza tym 90% konfiguracji zostanie niezmieniona więc radze patrzeć co zmienia się z wersji na wersję. Kiedy tworzyłem PDC dla ok 250 użytkowników(xp,vista) banita.pl zdał egzamin jak bedziesz miał jakieś złozone pytania pisz na pw
Pozdrawiam i powodzenia
Pozdrawiam i powodzenia