Ja bym coś doradził ale tylko z rodziny Intela, bo praktycznie poza układami graficznymi firmy ATI, która jak wiadomo połączyła się z AMD nie maiłem styczności z tymi produktami. Tak więc w kwestii procesorów z tej stajni nie mam doświadczenia. Jeśli interesują Cię procki intela to pod nie najlepiej kupować płyty na chipsecie również intela. Nie ma wtedy ryzyka wystąpienia różnych dziwnych problemów i nie kompatybilności. Proponuję coś w procesie technologicznym 45 nm. Np. Core 2 Duo E8xxx i do tego coś z pod znaku świstaka, jakiś Asus P5Q, na chipsecie P45 będzie pasować idealnie. Różnice cenowe poszczególnych wersji zależą od wyposażenia płyty i musisz sobie poczytać/wybrać jaki zestaw odpowiada Ci najbardziej. 8-fazowe zasilanie wystarczy dla tej rodziny procesorów. Choć faktycznie jest to tylko marketing. Wydaje mi się, że jest to po prostu solidne 4 fazowe zasilanie ale troszkę przerobione. Tak samo jest z wersją 16-fazową. De-facto wcale nie musi być tyle faz choć producent zarzeka się, że jest ale to jego dziwny patent na reklamę. W każdym razie 16-fazówki raczej tylko do quad-ów.
Polecam Ci płytę Asus P5Q Pro w cenie do 300 zł.
Do tego procesor Intel Core 2 Duo E8400 do 500 zł(niestety w tej cenie nowy procesor będzie bez gwarancji) Jednak to jest już wysoka klasa procesorów.
Pamięci np. Kingston HyperX 4GB (2x2GB) DDR2 1066MHz CL5 w cenie do 350 zł
Oczywiście możesz zdecydować się na tańszą alternatywę:
Asus P5Q SE PLUS za 229 zł
Jakiś E7xxx również dobre procesory, mają mniejszą pamięć podręczną ale i tak do zastosowań domowych wystarczy. Cena niestety podobna ale za to 3 lata gwarancji.
Na zasilaczu nie oszczędzaj bo to najważniejszy element całego zestawu. Źle dobrany, dziadowski zasilacz zjara Ci kompa w całości.
Ja mam coś takiego i sobie chwalę. Chieftec 750W CFT-750-14C Modularny BOX. Cena około 390 zł. Ja kupiłem 2 lata temu jak kosztował 220 zł. Ewentualnie jakiś BEQUIET ale w tej cenie to tylko do 500W. Choć to i tak wystarczy w zupełności, a zasilacze są bardzo solidne.
Niestety 1550 zł. będzie kosztować podstawa. Plus grafika jak Twoja w zestawie do 220 zł ale ja bym kupił jakąś 8800GT za 200 zł używaną. W ogóle to poza płytą główną i procesorem to nie kupił bym nic nowego. No może jeszcze dysk twardy. To jest kompletna głupotka kupować wszystko nowe. Najlepiej tylko i wyłącznie całkowicie bazowe podzespoły, właśnie płyta i procesor. Pamięci mogą być używane bo jak wiadomo większość i tak ma dożywotnią gwarancję producenta, z resztą co ma się popsuć w Ramie. Chyba że jest wadliwy ale to już od nowości się stwierdza i wymienia. Następnie karta graficzna. Oczywiście jak ktoś katuje kartę to wiadomo się przegrzewa występuje zjawisko tzw. zimnych lutów i karta zaczyna wyświetlać artefakty. Jednak ja w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C, naprawiłem już walniętą kartę graficzną, a wyświetlała artefakty nawet w 2d. A tak po wygrzaniu chodzi sprawnie do dziś. Miała kondensatory polimerowe tak więc nic się nie stało w piekarniku

Za naprawę w serwisie zapłacił bym tyle co za używaną kartę.
Jeśli karta pracuje normalnie to po co kupować nową.
1200 zł za procesor, płytę i zasilacz - all new. Moim zdaniem warto.
Jak za drogo to może coś skromniejszego, np. jakiś e7500 3 GHz. za max 300zł(również bez gwarancji)
http://allegro.pl/nowy-procesor-intel-c ... 28191.html
Z zasilaczem będzie około 900 zł. I spokojnie w 1500 zł się zamkniesz z kartą graficzną, pamięcią i dyskami. Obudowa jak kto lubi. Ja na pająku siedzę