wewnętrzny rozmiar sektora dysku 4kB (WD20EARS)

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
bluszczu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86_64

wewnętrzny rozmiar sektora dysku 4kB (WD20EARS)

Post autor: bluszczu »

Witam zastanawiam się nad zakupem dysku o zmniejszonym wewnętrznym rozmiarze sektora ze standardowych 512kB do 4kB i zmienną prędkością obrotową od 5400 do 7200.
Konkretnie chodzi o dysk Western Digital WD20EARS czy ktoś miał już z tym do czynienia i potrafi mi powiedzieć czy ten dysk zostanie poprawnie rozpoznany przez Ubuntu 10.10?
Awatar użytkownika
bialyikar
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Odp: wewnętrzny rozmiar sektora dysku 4kB (WD20EARS)

Post autor: bialyikar »

A co to za dyski, do czego się je stosuje?
Phenom x4 955 | 16Gb (goodram) | GA-MA770T-UD3 | GF 460GTX | SB Audigy 1 [SB0090] | Lifeview FlyVideo 98FM | Dell U2412M | KDE Neon
bluszczu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

To zwykły dysk do PC tylko wykonany w nowej technologi gęstszego zapisu danych, i mający być bardziej ekonomiczny i cichszy dostosowując prędkość obrotową do obciążenia.
Awatar użytkownika
mutopompka
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: mutopompka »

Hmm. Co do tego dysku.

1. Sektor na dysku zajmuje 512B a nie 512kB. Możesz oczywiście zwiększyć jego rozmiar do 4096B (4kB) w celu wykorzystania większej ilości miejsca na dysku.
2. Dysk posiada technologię IntelliPower objawiająca się zmienną prędkością obrotową talerzy w zakresie od 5400 do 7200 obr/min w zależności od wykorzystania dysku.

Ale coś za coś. Transfery może i są dobre, jednak czasy dostępu na poziomie 20ms DYSKWALIFIKUJĄ ten dysk jako systemowy. Zresztą, --> Test tego dysku <--

Twój wybór.
bluszczu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Racja błędnie zrozumiałem zasadę upakowania większej ilości danych na mniejszej liczbie talerzy! Jeżeli chodzi o ten dysk to ma on być właśnie magazynem na muzykę i filmy a system znajduje się na dysku SSD. To co chcę osiągnąć w swoim komputerze to maksymalne wyciszenie gdyż stoi on na biurku czyli na wysokości mojej głowy, a nie lubię gdy coś mi szumi. Dlatego zainteresowałem się tym dyskiem i myślę, że przy tej konfiguracji i założeniach nie jest to zły wybór. Jedyne czego się obawiam to kompatybilności z gdyż teoretyczni ten dysk jest zaprojektowany pod Viste i Seven i nie wiem czy Ubuntu 10.10 rozpozna go oraz obsłuży zapis i odczyt prawidłowo?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”