64 bitowy system pokazuje tylko 2 GB RAM z 4

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Dr.Claufe
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

64 bitowy system pokazuje tylko 2 GB RAM z 4

Post autor: Dr.Claufe »

Witam serdecznie :)

To chyba mój pierwszy post na tym forum, które śledzę już od dłuższego czasu. Wreszcie się skusiłem na przesiadkę z Windy na Ubuntu w najnowszej wersji 10.10 64bit. Oczywiście przed założeniem tematu użyłem opcji szukaj i poszperałem trochę w google. Bardzo podoba mi się opcja przy zakładaniu tematu - od razu wyszukiwanych jest kilka podobnych tematów - pierwszy raz się z tym spotykam i za to ogromny + :)

System mam od wczoraj i zauważyłem pewną nieścisłość. Jeśli się nie mylę to informacje o systemie sprawdza się w System -> Administracja -> Monitor systemu.

http://img696.imageshack.us/img696/456/ ... anulak.png

Mam zainstalowanych 4 GB RAM - stąd też instalacja 64 bitowego systemu, a tu proszę. Widnieją tylko 2 GB. Na forum nie natknąłem się na podobny temat, a w internecie znalazłem link z poradą u konkurencji (w regulaminie, nie znalazłem nic co by zabraniało zamieszczać linki do konkurencji), a może nawet z nimi współpracujecie? ;)

http://www.ubucentrum.net/2008/09/uywan ... ram-w.html

Jest to co prawda dla 32 bitowego systemu, ale jakich to sztuczek nie robiło się pod Windą ;)
Wpisałem to w konsoli. Po pierwszej komendzie wyskoczył napis, że operacja się nie powiodła, ale dwie następne już poszły normalnie. Pobrało mi jakieś 160 mb dodatkowych plików czy czegoś tam, po restarcie niestety dalej widnieje 2 GB.

Wie ktoś może co z tym fantem zrobić?
ciach
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam, Łukasz :)
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Odp: 64 bitowy system pokazuje tylko 2 GB RAM z 4 i kilka innych.

Post autor: igotit4free »

Twierdzisz, że czytałeś Regulamin? To dlaczego świadomie go łamiesz?
Zarówno wielkość grafik wklejanych na forum jak i zasady tworzenia zapytań są jasno określone.
Na Forum panuje zasada:
jeden temat = jeden problem
Zastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomości
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
thetox
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86

Post autor: thetox »

Po pierwsze ubuntu, to nie windows, więc nie musi byc w wersji 64 bitowej zeby system korzystał w pełni z pamieci ram ja mam 4gb ramu rózwnież ale sytem 32 bitowy, u mnie ramu ubuntu widzi dokładnie 3,8gb, na 64bitowej wersji tak samo, bo mam laptopa i wiadomo jest zintegrowana w nim karta graficzna i 200mb podkrada :)

Więc spokojnie mozesz pobrac wypalic i zainstalowac wersje 32 bitową.
http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubuntu/download

Na 64 bitowej wersji ubuntu są problemy czasem z instalacja roznych rzeczy juz pare razy tego doswiadczylem, bo np to co chcemy jest wydane tylko dla systemu 32 bitowego, i klapa chcemy a nie mozemy zainstalować bo mamy 64 bitowa wersje ubuntu.

Windows MSConfig = Nie Ma To Nie Windows!! :)
http://www.prezone.pl/
Dr.Claufe
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Kontakt:

Post autor: Dr.Claufe »

Czyli moderatorzy nie śpią ;) 256x256 wiem wiem ;) Dziękuję za edycję i postaram (będę musiał) przestawić się na zasady panujące na tym forum. Z reguły wszędzie są trochę inne, a pytań i niejasności mam sporo. Aż się gubię w tych wszystkich pootwieranych zakładkach dotyczących wszystkiego co z tym systemem związane.

thetox, myślisz, że na 32 bit nie powinno być problemu? Przed chwilą skorzystałem z ciekawej opcji, jaka tutaj jest wgrana : pyUbumatic. Zaznaczyłem kilka rzeczy (między innymi skype, operę, chrome, adobe oraz np. przesunięcie przycisków na prawą stronę) i działa tylko ta ostatnia. Reszty nie ma. To też może być spowodowane wersją 64 bitową?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”