Zniknęła ikona kontrolera dźwięku.

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Saszunia
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Zniknęła ikona kontrolera dźwięku.

Post autor: Saszunia »

Witam wszystkich :)

Przy drugim uruchomieniu systemu znikła mi ikona zarządzania dźwiękiem (głośniczek obok zegarka), szukałem go w dodatkach do panelu ale nie znalazłem. Jest to uciążliwe, bo tam minimalizuje się RhythmBox.
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE

Odp: Zniknęła ikona kontrolera dźwięku.

Post autor: k2cl »

PPM na panelu, "dodaj do panelu" i z listy wybierasz "obszar powiadamiania".
Work less, climb more :D
slavo90
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: Brak

Odp: Zniknęła ikona kontrolera dźwięku.

Post autor: slavo90 »

Jak masz wersję w "polgliszu" (czyli polski wybrany podczas instalacji a 90 procent tekstu bez pobrania łatek jest po angielsku) klikasz na panelu PPM "Add to panel", potem wyszukujesz "Indicator Aplet" i dodajesz. To to co skasowałeś tak przynajmniej myśle. Tyle że domyślnie są 3 ikonki koperta, głośnik i bluetooth, i nie da się bez kombinowania skasować ikony. Więc jak wolisz mieć na panelu tylko jedną ikonę od dźwieku "system>preferences>sound" lewy przycisk myszy na napisie "sound" i klikasz prawym przyciskiem myszy "add this launcher to panel".
Night Wish
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Re: Zniknęła ikona kontrolera dźwięku.

Post autor: Night Wish »

Witajcie.
Zaktualizowałam się do 11.04 ale już przed aktualizacją zniknęła ikona dźwięku, teraz także jej nie ma. Oba podane sposoby rozwiązania nie działają, gdy chce dodać z system-preferencje-dźwięk wyskakuje komunikat: Oczekiwanie na odpowiedź systemu dźwięku i tylko możliwość zamknięcia, drugi sposób z apletem powiadamiania dodaje naraz ikonki bluetootha, wifi, poczty (której nie chce ikonki) i dźwięku. I tu pojawia się problem, bo nie mogę ruszyć przesuwaka, tak jakby nic nie działało.
Ktoś może wie jak przywrócić tę nieszczęsną ikonę w inny sposób? ;)
Dodam że sam dźwięk działa na stałym poziomie.
Awatar użytkownika
Deltar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Re: Zniknęła ikona kontrolera dźwięku.

Post autor: Deltar »

Też mam podobny problem, od wczoraj. Zaczęło się od tego, że Skype zaczął szwankować. Wywaliłem go i zainstalowałem na nowo. Nic to nie dało. Potem zrobiłem reinstalację pulseaudio. To pomogło, ale po ponownym uruchomieniu system ikona dźwięku zniknęła z apletu powiadomień. Usunąłem cały aplet i dodałem nowy, ikona się nie pojawiła. Dodatkowo pojawił się inny problem, gdy podepnę słuchawki albo głośniki, dźwięk idzie zarówno z głośników komputera jak i słuchawek. Jeszcze do wczoraj podłączenie słuchawek automatycznie wyciszało głośniki komputera i przekierowywało dźwięk tylko na słuchawki albo głośniki zewnętrzne. Teraz muszę ręcznie ustawiać wyjście na analog głośniki, analog słuchawki albo analog speakers.
Czy ktoś miał podobną sytuację?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”