[solved]określanie uprawnień użytkownika

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
mariajulia
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

[solved]określanie uprawnień użytkownika

Post autor: mariajulia »

Witam

Dodałam (graficznie) nowego użytkownika, typu "użytkownik pulpitu". Chodziło mi o to, żeby każdy, kto ma ochotę, mógł korzystać z mojego komputera - i wszystkich zainstalowanych aplikacji -, mógł zapisywać sobie co chce w swoim katalogu domowym, ale nie miał dostępu do moich danych (nie mówiąc już o możliwości wchodzenia w system).

Użytkownik "guest" ma dostęp do prawie wszystkich aplikacji - poza tymi zainstalowanymi pod wine. Wine jest, ale ma tylko domyślne aplikacje (notatnik). Może za to bez problemu wchodzić do mojego katalogu domowego, a tego wolałabym uniknąć. Najchętniej "zamknęłabym" gościa w jego katalogu domowym, z dostępem do internetu, skype'a, edytorów tesktu etc. I do programów zainstalowanych pod wine. Czy to jest możliwe?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie
pozdrawiam

Rozwiązanie: chmod -R o-rwx /home/nazwa_usera_do_którego_ma_nie_być_dostępu. Działa :)
Awatar użytkownika
lenonek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: określanie uprawnień użytkownika

Post autor: lenonek »

Da się to zrobić.
Wprawdzie nie podam Tobie jednego polecenia, za pomocą którego będziesz mogła to zrobić, ale wydaje mi się, że w trybie graficznym klikając ppm na wybrany folder wybierasz właściwości i przechodzisz do zakładki uprawnienia. I tak katalog domowy możesz odhaczyć odczyt i wykonywanie dla "Innych".
W System > Administracja > Użytkownicy i grupy edytujesz sobie grupę do której należysz i wywalasz z niej te wpisy, które nie mają mieć dostępu do Twoich katalogów. (chyba, że w uprawnieniach także odhaczysz odczyt i wykonywanie dla grupy, wtedy tyko właściciel danego katalogu będzie miał do niego dostęp)

W System > Preferencje > Połączenie sieciowe wybierasz to, za pomocą którego użytkownik gość ma się łączyć z internetem i wciskasz Zmodyfikuj. Na dole jest pole do zaznaczenia "Dostępne dla wszystkich użytkowników" dzięki temu gość nie będzie musiał podawać hasła do menedżera haseł a połączenie zostanie ustanowione automatycznie po zalogowaniu.

Nie wiem czy to najszybszy sposób, ale to powinno pomóc.
Pytam, gdyż nie znalazłem, nie wiem lub nie potrafię... czy to przestępstwo???
mariajulia
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Post autor: mariajulia »

Dzięki

Ustawiłam połączenia internetowe na "dostępne dla wszystkich użytkowników". Pozostałe dwie rzeczy - nie za bardzo. W grupie maria (moja nazwa użytkownika) jest lista członków grupy - maria i guest, ale nie ma opcji "usuń"... Boję się też namieszać z uprawnieniami roota (nie wiem, czy to możliwe w trybie graficznym)

Znalazłam coś takiego: http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/20 ... rawnienia/

i zastanawiam się, czy

Kod: Zaznacz cały

chmode -vR --preserve-root 700 /maria
jest dobrym rozwiązaniem

pozdrawiam
Awatar użytkownika
lenonek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: lenonek »

Może źle się wyraziłem z tym wywalaniem. Zwyczajnie w grupie maria z listy użytkowników zaznacz jedynie maria, a guest niech pozostanie odhaczony. W ten sposób spróbuj sobie nadać uprawnienia do katalogu domowego, a następnie zaloguj się na gościa i sprawdź czy to jest to o co Tobie chodzi. :) Wydaje mi się, że tak.
Nie jestem jeszcze na tyle zaawansowanym użytkownikiem, by zweryfikować poprawność polecenia, które podałaś.

pozdrawiam
Pytam, gdyż nie znalazłem, nie wiem lub nie potrafię... czy to przestępstwo???
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”