Asus PL30JT - problem z Xami po instalacji ster. Nvidii

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
illuvator
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Asus PL30JT - problem z Xami po instalacji ster. Nvidii

Post autor: illuvator »

Witam,

po zmianie laptopa zdecydowałem się również zmienić linuxa; wybór padł na Ubuntu 10.10. Wspomniany lapek ma układ hybrydowy Nvidia Optimus - dedykowana karta Nvidii + zintegorowana Intela.

Po instalacji spolszczonego systemu (x64 z CD) odpaliłem dostarczony skrypt konfigurujący. Następnie zainstalowałem sterowniki od Nvidii, które podpowiedział system. Po restarcie niestety X'y nie wstały i mam dostęp jedynie do trybu tekstowego.

Jak ten problem najsprawniej rozwiązać? Jest to mój pierwszy laptop z Nvidią, stąd też wolałbym nie eksperymentować bez potrzeby.

Docelowo chciałem skorzystać z asus-switcheroo / vga-switcheroo w celu zarządzania kartami graficznymi (domyślnie karta dedykowana jest cały czas na chodzie i tylko skraca czas pracy na baterii).

Z góry dziękuję za odpowiedź i wszelkie sugestie.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: Asus PL30JT - problem z Xami po instalacji ster. Nvidii

Post autor: igotit4free »

Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

Zanim ponownie wpiszesz w tytule tematu słowo PROBLEM zapoznaj się z REGULAMINEM
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
artek1987
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Asus PL30JT - problem z Xami po instalacji ster. Nvidii

Post autor: artek1987 »

Też miałem problem z nvidia :P Ściągnąłem ze strony nvidia najnowsze sterowniki do karty i zainstalowałem. Wszystko działa. Podczas instalacji też występuje kilka problemów ale to już małe piwo. Opis instalacji jest na stronie nvidia. I u mnie trzeba było jeszcze jakiegoś kernela wyrzucić z systemu bo sie burzył.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”