[solved] Nie działa mikrofon wbudowany w laptopa Acer Aspire 5720z
- ahzan
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
[solved] Nie działa mikrofon wbudowany w laptopa Acer Aspire 5720z
Kłopot jak w temacie - nie dizała mi mikrofon wbudowany w laptopa :
Acer aspire 5720z
probowalem ustawien w pulseaudio lecz mało z nich rozumiem i nie chce namieszac zbyt wiele....
proszę o pomoc
trzeba było pobawic sie w ustawieniach mialem cos z gluchym wyjsciem bodajze
Acer aspire 5720z
probowalem ustawien w pulseaudio lecz mało z nich rozumiem i nie chce namieszac zbyt wiele....
proszę o pomoc
trzeba było pobawic sie w ustawieniach mialem cos z gluchym wyjsciem bodajze
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Re: [solved]nie diziała mikrofon
Pozdrawiam, czy mógłbyś opisać jak sobie z tym poradziłeś? Ja mam ten sam problem z aspire one.
Bawię się ustawieniami ale nic mi nie wychodzi, na wejściu mini jack mikrofon działa ale wbudowany nie.
Pozdrawiam i dziękuję.
Bawię się ustawieniami ale nic mi nie wychodzi, na wejściu mini jack mikrofon działa ale wbudowany nie.
Pozdrawiam i dziękuję.
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Wklep sobie polecenie
i posprawdzaj wszystkie suwaczki z nazwą Mic (i podobne): MicBoost, Capute
żeby może było przejrzyściej, to zainstaluj gnome-alsamixer.
Kod: Zaznacz cały
alsamixer
żeby może było przejrzyściej, to zainstaluj gnome-alsamixer.
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS
-
- Piegowaty Guziec
Niestety nic nie pomogło, w gnome-alsamixer i w terminalu alsamixer mikrofony poustawiane na nagrywanie, do wyboru mam kartę -default lub 0-Intel, czy wybiorę jedną czy drugą, to samo.
Co ciekawe przy nagrywaniu przez rejestrator dźwięku przy ustawieniach: jakość cd bezstratna (typ.flac) mikrofon działa, to samo przy jakość cd stratna (typ.ogg), ale przy głos bezstratna (typ.wav) i głos stratna (typ.spx) mikrofon nie rejestruje żadnych dźwięków.
Nie mam bladego pojęcia jak sobie z tym poradzić.
Pozdrawiam.
Co ciekawe przy nagrywaniu przez rejestrator dźwięku przy ustawieniach: jakość cd bezstratna (typ.flac) mikrofon działa, to samo przy jakość cd stratna (typ.ogg), ale przy głos bezstratna (typ.wav) i głos stratna (typ.spx) mikrofon nie rejestruje żadnych dźwięków.
Nie mam bladego pojęcia jak sobie z tym poradzić.
Pozdrawiam.
-
- Gibki Gibbon
Spróbuj czegoś takiego:
https://wiki.archlinux.org/index.php/Ac ... modules.29 .
https://wiki.archlinux.org/index.php/Ac ... modules.29 .
-
- Piegowaty Guziec
Dziękuję marcin1982 za podpowiedzi, niestety nic nie pomogło, nie mam w pliku etc/modpprobe.d pliku sound.conf, nawet po utworzeniu go nic nie pomaga. Po podłączeniu zewnętrznego mikrofonu przez mini jack wszystko normalnie pracuje, skype działa ( do tego właśnie potrzebuję wykrycia wbudowanego mikrofonu ) ale wbudowanego mikrofonu nie widać ani w ustawieniach ani w alsamixer, ale jak opisałem wcześniej w niektórych opcjach ustawień nagrywanie działa przez niego. To dziwne dla mnie, mam mały komputer aspire one d255 (może od tego powinienem zacząć
) na ubuntu próbuję się przesiąść całkowicie od około trzech lat ale zawsze coś wyskakuje nie oczekiwanego. Z półrocza na półrocze system staje się coraz bardziej przyjazny dla zwykłego użytkownika, mam nadzieję że grono entuzjastów będzie rosnąć, a w związku z tym rozwiązań problemów jak ten będzie więcej.
Dziękuję za pomoc, dalej będę kopał szukając rozwiązania, jeśli coś znajdę, opiszę tu.
Może powinienem spróbować z inną dystrybucją? Nie chciał bym, bo naprawdę lubię Ubuntu.
Znalazłem rozwiæzanie na innym forum, http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1624198
Czwarty post, rozwiæzanie bardzo proste i skuteczne, u mnie pomogło.
Pozdrawiam serdecznie.

Dziękuję za pomoc, dalej będę kopał szukając rozwiązania, jeśli coś znajdę, opiszę tu.
Może powinienem spróbować z inną dystrybucją? Nie chciał bym, bo naprawdę lubię Ubuntu.
Znalazłem rozwiæzanie na innym forum, http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1624198
Czwarty post, rozwiæzanie bardzo proste i skuteczne, u mnie pomogło.
Pozdrawiam serdecznie.