Acer 4820TG - dwie grafiki, czy beda problemy??
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
Acer 4820TG - dwie grafiki, czy beda problemy??
Witam
Mam zamiar zainstalować sobie ubuntu 11.04 obok windows 7. Posiadam laptopa Acer 4820TG. Ma on 2 grafiki, AMD Radeon 5650 oraz Intel. Pytanie: czy będą problemy ze sterownikami ? Czy system rozpozna ze to są dwie grafiki do przełączania?
Mam zamiar zainstalować sobie ubuntu 11.04 obok windows 7. Posiadam laptopa Acer 4820TG. Ma on 2 grafiki, AMD Radeon 5650 oraz Intel. Pytanie: czy będą problemy ze sterownikami ? Czy system rozpozna ze to są dwie grafiki do przełączania?
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Acer 4820TG - dwie grafiki, czy beda problemy??
Ze swojego doświadczenia wiem że będą, ja mam nvidie i intela no i niestety 11.04 jeszcze nie daje sobie z tym rady, proponuje : http://linux-hybrid-graphics.blogspot.com/ niestety nie pomogę bo sam mam problem z dwoma grafikami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Cóż ATi (AMD) to nie Nvidia i .. w swoich Catalystach (ostatnia wersja) daje możliwość wyboru układu - raz Intel, raz ATi. Natomiast co do Optimusa - Nvidia Optimus/ION2. Proszę zobaczyć też na watek nt. moich kerneli v15.x, tam Kolega cierzniak, opisuje użytkowanie bubblebee = przełącznik Intel/Nvidia - jemu pod 1215n działa.kordek212 pisze:Ze swojego doświadczenia wiem że będą, ja mam nvidie i intela no i niestety 11.04 jeszcze nie daje sobie z tym rady, proponuje : http://linux-hybrid-graphics.blogspot.com/ niestety nie pomogę bo sam mam problem z dwoma grafikami
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
eXt73 czy co nie będzie żadnego problemu ? Czy instalacja systemu a później sterów będzie jakoś inaczej wyglądać? Robię tak jak na Windowsie?? Pierwsze grafikę ati instaluje a później intel ??
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Intela nie instalujesz on jest w kernelu X`ach i Mesie ... jedynie Catalysty. Sam tego nie testowałem - wiem, ze tak to funkcjonuje z "drugiej" ręki. Przetestuj 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Nie miałem linUxa nigdy. Słyszałem ze tam jest program do pobierania sterowników i programów. Czy to mam nim pobrać czy ze strony ati?
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Tak to są tzw. repozytoria. System powinien wykryć chip i zaproponować instalacje najnowszego - dla danego układu - sterownika.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Piszę juz z Ubuntu
Mam pare problemow wlasnie z grafika. System sie wlaczyl i zaproponowal mi zainstalowanie Dodatkowe Sterowniki. Byly to wlasnie do ATI. Po ponownym uruchumieniu komputera dostalem komuniktac ze moja karta nie obsluguje Unity a Catalysty nie moglem wejsc. Jak w ogole sprawdzic jaka karte uzywa teraz system?
W tescie sprzetu znalazlem taka linijke: LVDS1 Connected, VGA1 disconnected.

W tescie sprzetu znalazlem taka linijke: LVDS1 Connected, VGA1 disconnected.