Filmy HD przycinają

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
miroklaw
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Filmy HD przycinają

Post autor: miroklaw »

Witam, mam problem który bezskutecznie od dłuższego czasu próbuje rozwiązać a mianowicie filmy HD odtwarzane na ubuntu przycinają.
* Specyfikacja komputera:
AMD Athlon X2 QL-64 2.1 GHz
:: Chipset
AMD M780G
:: Pamięć
3072 MB, Nanya DDR2-800, 1 + 2 GB,
:: Karta grafiki
ATI Mobility Radeon HD 4570 - 512 MB, ATI Catalyst 11.7
:: Matryca
15.6 cali 16:9, 1366x768 pikseli, AU Optronics B156XW02 V0 / AUO20EC, refleksująca: tak
:: Dysk twardy
320 GB - 5400 rpm, 320GB 5400obr/min Seagate ST932032
:: Karta dźwiękowa
VIA VT1708S
* próbowałem odtwarzać na mplayer, vlc, totem
* w vlc próbowałem z ustawieniami "Wykorzystaj przyspieszenie GPU" jak i z wszystkimi wyjściami video
* kodeki instalowałem komendą sudo apt-get ubuntu-restricted-extras ubuntu-restricted-addons

Te same filmy odtwarzane na windowsie Allplayerem chodzą idealnie płynnie. Co jest nie tak ?
Damek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Filmy HD przycinają

Post autor: Damek »

Nie tak dawno również trudziłem się tą zagadką - to jest sprzętową akceleracją materiału HD na kartach AMD/Ati. Niestety w moim wypadku byłem już na straconej pozycji - moja (była) karta jest już niewspierana. Przewertowałem kilka wątków, przewodników, blogów (m.in. http://lukaszklich.pl/tag/xvba/, http://phoronix.com/forums/showthread.p ... using-xvba) - trzeba dowiedzieć się czegoś więcej o "xvba", "vaapi" i o wersjach odtwarzaczy wideo (niektóre nie są kompilowane z opcją vaapi).
Twoja sprawa wygląda tak, jakbyś tej akceleracji nie miał - a procek jakby sobie nie radził z przetwarzaniem (skalowanie, dekodowanie, itd).

Po pierwsze - podaj specyfikacje materiału HD jakiego nie możesz odtworzyć (np. VLC: Narzędzia->Informacje Kodeku) - sam jestem ciekaw, czy procek 2-rdzeniowy 2.1GHz jest za słaby, czy kodeki są niedoskonałe (przy jednordzeniowym Pentiumie 2.93MHz nie dałem rady odtworzyć materiału FullHD zakodowanym w H264/AVC).
Po drugie - podaj wynik polecenia (zakładając, że masz już zainstalowane takie pakiety jak "libva1", "vainfo", "xvba-va-driver" i inne zależności):

Kod: Zaznacz cały

vainfo
miroklaw
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Re: Filmy HD przycinają

Post autor: miroklaw »

Kod: Zaznacz cały

ojcon@ojcon-K50AB:~$ vainfo
libva: libva version 0.31.1
Xlib:  extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0".
libva: va_getDriverName() returns -1
vaInitialize failed with error code -1 (unknown libva error),exit
xvba-va-driver - nie mogę zainstalować
Następujące informacje mogą pomóc rozwiązać sytuację:

Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
xvba-va-driver : Wymaga: fglrx-driver (>= 1:10-9) ale nie da się go zainstalować
E: Pakiety są uszkodzone
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”