ważniejsza zworka czy kolejność na taśmie?

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Awatar użytkownika
Wojtol
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

ważniejsza zworka czy kolejność na taśmie?

Post autor: Wojtol »

Witam, kupiłem dysk i chciałem go dzisiaj podłączyć do komputera. Do komputera jest już podłączony 1 dysk (ATA) na końcu taśmy czyli master. Dysk ten jest bez jakichkolwiek zworek. Kupiony dysk podłączyłem taśmą slave, jednak jest to dysk z systemem operacyjnym więc ustawiłem zworkę na master. Przy takim połączeniu system się uruchamia, jednak gdy chcę zmienić kolejność- dysk z systemem dać na końcu taśmy jako master, a ten drugi dać ajko slave komputer piszczy i się nie uruchamia. I tutaj mam pytanie- czy wystarczy że na dysku połączonym taśmą slave jest zworka ustawiona na master? Co za tym idzie- czy ten drugi dysk nie spowalnia dysku z systemem? I czy ważniejsza jest zworka czy kolejność na taśmie?
Proszę o wyjaśnienie ;)
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Architektura: x86_64

Re: ważniejsza zworka czy kolejność na taśmie?

Post autor: linuxozaurus »

ważne jest jedno i drugie
masz możliwości
1 dwa dyski na jednej taśmie IDEE (jeden ustawiasz na master a drugi na sleve)
2 dwa dyski na jednej taśmie IDEE (oba na auto)
3 dwa dyski na różnych taśmach ( jeden z mich jest połączony z CD/DVD i analogiczne ja w punkcie pierwszym lub jak w drugim dla dysku podłączonego z CD/DVD a dla wolnego ustawiasz ma master

moje założenie za masz 2 HDD i jeden napęd CD/DVD

zworka jest ważniejsza ( nie wolno ci ustawić dwóch dysków na master lub sleve na tej samej taśmie IDEE)
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
Wojtol
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: Wojtol »

ale śmiało może być ustawiony dysk na taśmie slave zworką master? i bedzie to chodziło bezproblemowo? Gdy przekładam dysk z mtaśmy master na slave i drugi odwrotnie (na 1 taśmie IDEE) komputer zaczyna piszczeć i sie nie uruchamia.. (na taśmie master zworka ustawiona na master, na dysky na taśmie slave- brak zworki). Czy ma jakiś związek z tym kolejność podpinania dysków molexem?
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Architektura: x86_64

Post autor: linuxozaurus »

Czy ma jakiś związek z tym kolejność podpinania dysków molexem?
tak w przypadku ustawienia na auto
możliwe ze ten bez zworki ustawia się na auto wo wtedy się ustawia na auto z zależności od tego gdzie podpinasz w pierwszy to master w a drugi to sleve

a w ostateczności ten drugi ze zworką ustaw na auto a wtedy zależy od tego który gdzie jest podpięty
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”