Witam.
Posiadam dysk OCZ RevoDrive 50GB "OCZSSDPX-1RVD0050" próbowałem zainstalować na nim ubuntu 11.04, niestety nie jest wykrywany przez instalatora ubuntu, na stronie producenta nie ma sterowników pod linuxa, dysk jest wykrywany jako 2x 23GB raid. Czy jest jakiś sposób instalacji na tym dysku Ubuntu?
Za jakiekolwiek sugestie z góry dziękuję.
Instalacja Ubuntu na OCZ RevoDrive
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Re: Instalacja Ubuntu na OCZ RevoDrive
Dołączam się do tematu. Ale jeśli jakieś sugestie miałbym dorzuć w sprawie wcześniejszej to zacząłbym od sprawdzenia wersji Ubuntu (czyli 64bit). 32 bit to u mnie w ogóle instalator nie wstał. Na pewno trzeba zacząć grzebać w Biosie, ale tego jeszcze nie tykałem.
Natomiast kolejny problem jaki się pojawia to:
Instalacja Ubuntu 11.04 64bit przebiegała pomyślnie do czasu, gdy zaczął uruchamianie "grub instal/dev/sda". Wyskoczył komunikat:
Przy okazji jakby ktoś mógł się odnieść do pytania:
Czy warto kupować SDD OCZ RevoDrive 50 GB na PCIE transfer - odczyt 540MB/s i zapis 450 MB/s, 70k IOPs ( z którym jest tyle problemów)za 680 zł, czy lepiej np. A-Data S511 Powerful 60 GB na SATA III transfer - odczyt 550 MB/s i zapis 500 MB/s, 80k IOPs za 380 zł? Być może przy SDD OCZ Revo3 120 gdzie jest odczyt 975 MB/s i zapis 875 MB/s jeszcze można się napalać, ale przy takich problemach też miałbym wątpliwości co do wywalenia 1430 zł.
Natomiast kolejny problem jaki się pojawia to:
Instalacja Ubuntu 11.04 64bit przebiegała pomyślnie do czasu, gdy zaczął uruchamianie "grub instal/dev/sda". Wyskoczył komunikat:
Specjalista od Linuxa wcześniej zainstalował Ubuntu i sugerował, że przy ponownej instalacji wywali taki błąd. Niestety wiele rzeczy nie chciało działać tak po ludzku dla zwykłego zjadacza Linuxa, więc musiałem spróbować ponownej instalacji, bo w końcu posiadając sprzęt trzeba też wiedzieć jak go postawić na nogi. Ale widzę, że ten RevoDrive jest tak "ciężki" jak przypuszczałem.Nie można zainstalować GRUBa w /dev/sda.
Uruchamianie 'grub install/dev/sda' nie powiodło się.
Błąd krytyczny.
Przy okazji jakby ktoś mógł się odnieść do pytania:
Czy warto kupować SDD OCZ RevoDrive 50 GB na PCIE transfer - odczyt 540MB/s i zapis 450 MB/s, 70k IOPs ( z którym jest tyle problemów)za 680 zł, czy lepiej np. A-Data S511 Powerful 60 GB na SATA III transfer - odczyt 550 MB/s i zapis 500 MB/s, 80k IOPs za 380 zł? Być może przy SDD OCZ Revo3 120 gdzie jest odczyt 975 MB/s i zapis 875 MB/s jeszcze można się napalać, ale przy takich problemach też miałbym wątpliwości co do wywalenia 1430 zł.