sterowanie portem lpt na przejściówce usb

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
lis3k
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

sterowanie portem lpt na przejściówce usb

Post autor: lis3k »

Witam,
mam taką oto przejściówkę:
Bus 004 Device 011: ID 067b:2305 Prolific Technology, Inc. PL2305 Parallel Port

W laptopie ze złączy które mogą się do czegoś nadać mam tylko 3 USB.
Próbuję napisać aplikację która będzie wysyłała dane na ten port (obojętnie który rejestr i tylko 6 bajtów).
Nie wiem tylko jak się dobrać do tego portu. Gdy podłączam przejściówkę, pojawia mi się w /dev/bus/usb/NUMEREK_PORTU/LICZBA coś zwane "urządzeniem znakowym". Liczba jest za każdym podłączeniem większa od poprzedniej (a poprzednia znika przy odłączeniu).

Wiele się naczytałem że powinienem dać sobie spokój ;) Ale ploter w drodze więc chwytam się czegokolwiek...
PS: ale zakup komputera stacjonarnego z prawdziwym LPT nie wchodzi w grę, podobnie jak stacja dokująca (która nie istnieje do tego laptopa...)

pozdrawiam
Paweł Lis
abyss
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: sterowanie portem lpt na przejściówce usb

Post autor: abyss »

Parę dni temu udało mi się uruchomić cięcie w tanim, chińskim ploterze Foison C-24 z Inkscape pod ubuntu 10.04 - dla sprzętu podpiętego przez USB. Całość ruszyła dzięki sterownikom o których wspomina gość z kanady - autor programu Tux Plot (który niestety mi nie ruszył - ale sama "instalacja sterowników" + jeszcze jakiś skrypt do inkscape'a z innego forum wystarczyły ). Gdyby ktoś potrzebował opisu, to niech się odezwie - zrobię tu wówczas szerszy opis.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”