Witam
Zacząłem pracę z programem PiTiVi, jednak pojawiły się pewne trudności. Na początek wyjaśniam: mam laptopa Lenovo G550 i zdaję sobie sprawę, że nie jest to sprzęt odpowiedni do obróbki filmów.
Zatem do sedna: chcę zamieścić film na YouTube. Dwuminutowy film składa się z podkładu w formacie .wav i zdjęcia, które przez cały czas jest obrazem filmu. Kiedy zacząłem renderować wyświetlił się czas 40 sekund i cały czas się... wydłużał. Po godzinie doszedłem do czasu oczekiwania 7 minut i spasowałem. I teraz pytania:
1. Czy przed składaniem filmu powinienem przekonwertować plik .wav do mp3 i czy to coś w ogóle zmieni?
2. Czy lepiej jest zapisywać plik wyjściowy w formacie .ogg czy .avi? Zapisany w formacie .ogg muszę oczywiście przekonwertować potem na avi.
3. Czy to normalne, że idąc "na łatwiznę" i wybierając podstawową rozdzielczość (520x25fps) mam taki czas renderowania? (pamiętamy, że mam cienki hardware)
4. Czy pomimo wszystko, gdybym kontynuował renderowanie program stworzyłby plik i ile by to trwało? (ale frustrujące było czekanie na 2 minuty filmu przez godzinę)
5. Pytanie, które powinno być na początku, ale założyłem, że jednak się da, jednak wciąż mam wątpliwości - czy na moim laptopie da się montować filmy?
Nie pojawiły się błędy, system pracował stabilnie, generalnie nic się nie stało - tylko renderowanie 2 minut nagrania przez godzinę było dość frustrujące i stąd piszę ten wątek.
Jak renderować projekt w programie PiTiVi?
- asica.k
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Jak renderować projekt w programie PiTiVi?
Doczekałeś się? U mnie 50 sekundowy film renderuje się już ponad pół godziny i czas jak na razie wydłużył się do 12 minut.
-
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: Jak renderować projekt w programie PiTiVi?
Użyjcie programu OpenShot Video Editor ... jest lepszy !!! ( Jest w podstawowych repozytoriach Ubuntu )
Sprzęt : Netbook MSI U123 ( Atom 1,6 GHz / 2GB DDR-2 RAM / 120 GB SATA / Intel GMA / OS: Mint 13 MATE 32Bit - Bazuje na Ubuntu 12.04 LTS )
- Router Wi-Fi : ZTE MF60 ( Aero2 ) , Nokia N82 + JoikuSpot ( Play Online ) , Zyxel P-320W ( Kablówka )
- Router Wi-Fi : ZTE MF60 ( Aero2 ) , Nokia N82 + JoikuSpot ( Play Online ) , Zyxel P-320W ( Kablówka )