Magnetyczne ekranowanie głośników

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
ist
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Magnetyczne ekranowanie głośników

Post autor: ist »

Witam,

Przymierzając się do zakupu, średniej wielkości, głośników 2.0, mam problem z uzyskaniem informacji odnośnie ich magnetycznego ekranowania.

Czy ekranowanie w głośnikach kosztujących około 300 zł to standard, a jeśli nie to w jakiej odległości powinno się je stawiać względem cenniejszego sprzętu elektronicznego?
Czy pole magnetyczne (elektromagnetyczne?) takich głośników może stanowić poważniejsze zagrożenie dla innych urządzeń?

Powyższe informacje staram się uzyskać, w szczególności dla głośników modecom mc-shf56
http://www.modecom.pl/mc-shf56/2.0/glos ... /produkty/

Z góry dziękuję za zainteresowanie i pomoc.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Re: Magnetyczne ekranowanie głośników

Post autor: jacekalex »

A nie możesz w jakimś sklepie poprósić, żeby puścili Ci glośniki, jakie Cię interesują i stojąc koło nich odpalić w kieszeni komórki?
Efekt natychmiastowy. ;-)

Co do ceny, to cena jest problemem sprzedawcy, czsami nie ma nic wspólnego z jakością produktu, ot po prostu ile sprzedawca potrafi z leszcza wydoić, tyle wydoi. :twisted:

To by było na tyle
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: ethanak »

głośnik czy wzmacniacz?
bo nawet najbardziej wypasiona komórka z dopalaczem nie ruszy membrany głośnika.
z drugiej strony nawet dużej mocy (rzędu kilowatów) wzmacniacz czy kolumna ma raczej słaby wpływ na komórkę.
o trzeciej stronie (czyli co ma wspólnego ekranowanie magnetyczne z zakłóceniami w paśmie gigaherców) to ja nie chcę dyskutować.
@jacekalex, mimo wielkiego szacunku dla twej wiedzy postaraj się ograniczyć do tego, na czym się znasz.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Na czym się znam?
Sam kiedyś zrobiłem identyczny test w Saturnie, jak stały głośniki komputerowe - rzędem.
Testowalęm kilka sztuk, spodobały mi się jedne,a obok kilka osób słuchało innych.
Zapuściłem komórkę w kieszeni i słychać to było we wszystkich aktualnie włączonych głośnikach w postaći trzasków.

Takze możesz nie pisać mi, o czym się znam, tylko co najwyżej poszukać na strychu podręcznika z fizyki. ;)
Jak przybliżysz komórkę w czasie połączenia do nieekranowanego głośnika, słychać zakłócenia.
Nawet na niektórych kineskopach CRT podczas polączenia komórką przybliżoną na kilkanaście cm do ekranu widać było lekkie falowanie tego ekranu.
Zwłaszcza, ze 95% głośników do kompa ma wbudowany wzmacniacz.
I prochu tu nie wymyślisz.

Z resztą rzuć okiem na to:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2112379.html

Pozdrawiam
:craz:
Linux User #499936
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

pomijając drobny fakt, że jakieś 20 lat pracowałem jako operator i inżynier dźwięku czyli jakieś tam doświadczenie mam... bzdury gadasz. podręcznik do fizyki to sam przeczytaj, tylko nie zapomnij o rozdziale który uprzednio pominąłeś.
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: Dominbik »

to ethanak przybliż temat. mi np. występował taki efekt trzasków przy połączeniu telefonicznym w pobliżu głośnika
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

wzmacniacza, a nie głośnika. fakt, dość silny sygnał komórki w momencie szukania połączenia może indukować się w obwodach wejściowych i może zakłócać ich działanie (subharmoniczne i takie tam, jak mi gorączka spadnie to mogę dokładniej wyjaśnić).
ale nie ma możliwości, aby pracujący wzmacniacz z głośnikiem wpłynął na działanie typowej elektroniki.
jeśli tak jest - to wpływ mechanicznych drgań. a przed nimi magnetyczny ekran nie zabezpieczy.
o tym, że sygnał z komórki nie jest w stanie ruszyć mechanizmu cewki głośnika wymagającej mocy różniącej się od tej przez komórkę dostarczonej o dwucyfrowy rząd wielkości chyba nie muszę wspominać.
ogólnie do poczytania jak działa dioda.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

@ethanak

OK zgoda

Prosiłbym tylko o wyjaśnienie pewnej anomalii magnetycznej, która nie oparcia w zadnej definicji fizycznej ani technicznej:
Byłem przed chwilą u kumpla, który ma 2 głośniki Tonsil - 3 drożne, po 30W 8 Ohm mają ok 20 lat, podłączone do amplitunera Technics.
Jaksię położy komórkę na tym Technicsie, i na nią zadzwoni, nie słychać żadnych zakłuceń.
Kiedy ta sama komórka jest w odległość mniejszej, niż 0,5 m od głośnika, potrafi wywołać traski w działającym głośniku.
Głośniki znajdują się po ~2,5 m od wzmacniacza.

Zakładam że to czary, lub myszy, ale chętnie wysłucham opinii jakiegoś inżyniera ;)
Linux User #499936
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”