Lexmark X3300 Sterowniki w Ubuntu 12.04
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Lexmark X3300 Sterowniki w Ubuntu 12.04
Witam! Mam pytanie, czy istnieją jakieś sterowniki dla ww. urządzenia wielofunkcyjnego pod Ubuntu 12.04? Samą drukarkę mi wykrywa, system proponuje mi wbudowane sterowniki dla Lexmark serii 3000 a dalej mam do wyboru urządzenie Lexmark 3200 (zalecane) a następnie 3400 - nie ma 3300. Instaluję więc te zalecane do 3200, niby wszystko jest OK ale jak chce wydrukować jakąś stronę, to wyświetla się komunikat o przetwarzaniu a następnie nie dzieje się nic. Drukarka w ogóle nie reaguje. Czy ktoś wie co na to poradzić? Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam.
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Lexmark X3300 Sterowniki w Ubuntu 12.04
Lexmark, to jedna z tych firm, które lepiej omijać szerokim łukiem. Nie dość, ze produkty kiepskie, to jeszcze ich wsparcie (zwłaszcza w Linuksie) żałosne.
O ile nie znajdziesz jakiegoś magicznego poradnika w Internecie, to sugerowałbym sprawdzenie, czy przypadkiem na jakimś innym sterowniku do innego podobnego modelu nie zadziała. Nie liczyłbym jednak na wiele...
O ile nie znajdziesz jakiegoś magicznego poradnika w Internecie, to sugerowałbym sprawdzenie, czy przypadkiem na jakimś innym sterowniku do innego podobnego modelu nie zadziała. Nie liczyłbym jednak na wiele...
- Rocky_Balboa
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Spędziłem sporo czasu testując sterowniki przeznaczone dla podobnych modeli, niestety nie mam dobrych wiadomości... We wszystkich przypadkach powtarza się opisywany przez Ciebie scenariusz.
Tak na przyszłość, zawsze warto sprawdzić czy dany model drukarki zadziała pod linuksem na stronie
http://www.openprinting.org/printers
Tak na przyszłość, zawsze warto sprawdzić czy dany model drukarki zadziała pod linuksem na stronie
http://www.openprinting.org/printers
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Być może, ale mam tę drukarkę od 5 lat i mnie jeszcze nie zawiodła, czas jednak się rozglądnąć za jakimś HPmario_7 pisze:Lexmark, to jedna z tych firm, które lepiej omijać szerokim łukiem. Nie dość, ze produkty kiepskie, to jeszcze ich wsparcie (zwłaszcza w Linuksie) żałosne.

- andygem
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Biorąc pod uwagę koszty druku , rozejrzyj się raczej za jakimś Brother'em .