firefox.ubuntu - globalmenu - śmieci w systemie po odinstalowaniu

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
pin54
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

firefox.ubuntu - globalmenu - śmieci w systemie po odinstalowaniu

Post autor: pin54 »

Ogólnie nie mam pojęcia w czym problem, może jest ich kilka, może jeden. Sytuacja wygląda tak: miałem 10.4 lts, zainstalowałem ubuntuzille, potem ją odinstalowałem, w międzyczasie zainstalowałem sobie jeszcze Nightly, ale też wyrzuciłem, potem cały czas miałem FF 3.6. Wyszło ubuntu 12.4 lts zrobiłem upgrade, ale stwierdziłem że FF powinien być w nowszej wersji. Odinstalowałem wszystkie pakiety związane z FF, zainstalowałem ponownie i jest 13.1, ale gdzies zostały jakieś śmieci.
Znowu odinstalowałem wszystkie pakiety związane z FF, nawet wywaliłem z dysku wszystkie pliki które miały w nazwie firefox, niestety wciąż coś gdzieś zostaje. Objaw jest taki, że cały czas widzę tutaj (nawet nie wiem jak się to całe menu nazywa razem z tym paskiem z lewej strony ekranu :) więc jak by mi ktoś napisał byłbym wdzięczny bo nie wiem czego szukać :) ) ikonkę (bez ikonki) firefoxa. Po zainstalowaniu pokazuje się druga ikonka. Firefox odpalam z terminala komendą firefox.ubuntu, pojawia się wtedy w panelu po lewej, mogę go dodać do panelu uruchamiania, ale niestety nie uruchamia się z ikonki.

http://desmond.imageshack.us/Himg137/sc ... es=landing

Przy przeinstalowywaniu wywala błąd z globalmenu. Przy próbie przeinstalowania firefox-globalmenu wywala taki błąd:

Kod: Zaznacz cały

dpkg: ostrzeżenie: parsing file '/var/lib/dpkg/status' near line 57835 package 'virtualbox-3.1':
 error in Version string '3.1.4-57640_Ubuntu_karmic': invalid character in revision number
Konfigurowanie firefox (13.0.1+build1-0ubuntu0.12.04.1) ...
update-alternatives: error: ścieżka alternatywy /usr/bin/firefox nie istnieje.
dpkg: błąd przetwarzania firefox (--configure):
 podproces zainstalowany skrypt post-installation zwrócił kod błędu 2
Brak raportu programu apport, ponieważ osiągnięto limit MaxReports
                                                                  dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie firefox-globalmenu:
 firefox-globalmenu zależy od firefox (= 13.0.1+build1-0ubuntu0.12.04.1); jednakże:
  Pakiet firefox nie jest jeszcze skonfigurowany.
dpkg: błąd przetwarzania firefox-globalmenu (--configure):
 problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany
Brak raportu programu apport, ponieważ osiągnięto limit MaxReports
                                                                  Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
 firefox
 firefox-globalmenu
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
Nie udało się zainstalować pakietu. Próba powrócenia do poprzedniego stanu:
dpkg: ostrzeżenie: parsing file '/var/lib/dpkg/status' near line 57835 package 'virtualbox-3.1':
 error in Version string '3.1.4-57640_Ubuntu_karmic': invalid character in revision number
Konfigurowanie firefox (13.0.1+build1-0ubuntu0.12.04.1) ...
update-alternatives: error: ścieżka alternatywy /usr/bin/firefox nie istnieje.
dpkg: błąd przetwarzania firefox (--configure):
 podproces zainstalowany skrypt post-installation zwrócił kod błędu 2
dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie firefox-globalmenu:
 firefox-globalmenu zależy od firefox (= 13.0.1+build1-0ubuntu0.12.04.1); jednakże:
  Pakiet firefox nie jest jeszcze skonfigurowany.
dpkg: błąd przetwarzania firefox-globalmenu (--configure):
 problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
 firefox
 firefox-globalmenu
Jeżeli potrzebujecie jeszcze jakichś info to dajcie tylko znać i będę pisał.

Z góry dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”