Postanowiłem dla odmiany zobaczyć KDE, więc zainstalowałem sobie Kubuntu 12.04 - z tego co się orientuję, różni się od standardowego Ubuntu tylko właśnie domyślnym KDE zamiast Unity, poprawcie mnie, jeśli się mylę.
Wszystko super działa, jednak 1 rzecz mnie wkurza - pliki kopii zapasowych z tyldą na końcu, które są widoczne i w dolphinie, i na pulpicie, i w okienku otwierania - ogólnie wszędzie. Ctrl+H nie pomaga. Pytam więc - jak to ukryć, ew. wyłączyć powstawanie owych kopii?
Tak, wszystkie takie pliki z tyldą na końcu naraz dam radę usunąć z terminala, ale nie chce mi się robić tego codziennie...
A, i pytanie bonusowe:
mam na pulpicie konsolę Plasmacon. Działa fajnie, ale skróty klawiszowe dla wklejenia (domyślne w systemie zresztą) Shift+Ins oraz Ctrl+Shift+V nie działają i wstawiają odpowiednio: "2~" oraz "^V". W normalnym oknie konsoli jest wszystko ok. Próbowałem też wstawić na pulpit inną konsolę, działanie było dokładnie takie samo. Wklejanie jest przydatną rzeczą, skróty też, więc czy można to naprawić? Wklejanie z PPM działa.
-- EDIT
odkryłem, że pliki kopii robi edytor kate, i opcję tą można tam wyłączyć, co też zrobiłem. choć bardziej odpowiadałoby mi ich ukrycie, jeśli by się dało.
KDE - ukrywanie plików kopii (*~)
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: KDE - ukrywanie plików kopii (*~)
Na Forum panuje zasada:jeden temat = jeden problemZastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomościW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.mr.radzik pisze: A, i pytanie bonusowe
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.