[SOLVED] Wifi - karta MT4206 USB - Ubuntu 10.04

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
Sokon
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

[SOLVED] Wifi - karta MT4206 USB - Ubuntu 10.04

Post autor: Sokon »

Witam,

mam problem z kartą WiFi model MT4206 firmy media-tech pod USB. Na linuksie 12.04 działa bez problemu ale chcę ją odpalić na wersji 10.04.
Komputer jest sterownikiem do frezarki (program sterujący EMC2), WiFi potrzebuje do przerzucania projektów, bo przewalanie ich na pendrive'ach jest zbyt problematyczne (mało miejsca w warsztacie i trzeba się wspinać do komputera).

Tak czy inaczej, korzystam ze sterowników windowsowych dostarczonych wraz z kartą. Po ich zainstalowaniu w NM sieci są widoczne, wybieram swoją sieć, podaję WEP, system przez około 15-20 sekund próbuje się połączyć i po upływie tego czasu wywala znowu okienko do podania WEP'a. Próbowałem kompilować sterowniki linuksowe ale poległem. Na forum i w google również nie znalazłem rozwiązania które dałoby jakiś efekt.

Program EMC2 zmienia jądro systemu na 2.6.32-122-rtai, nie mniej jednak przed instalacją EMC2 problem był dokładnie taki sam więc chyba nie tu jest pies pogrzebany.

Pozdrawiam i bardzo proszę o jakieś wskazówki, jeżeli ilość informacji jest nie wystarczająca to dajcie znać co dopisać.

[SOLVED]
Z tego co ustaliłem, jest to wina producenta, który włożył 2 różne czipsety do urządzenia z tym samym USB ID i ładowało zły firmware.

Udało mi się rozwiązać problem następująco:
http://csiuo.com/drupal/content/install ... ubuntu-104

P.S.
Po resecie komputera firmware znowu nie załadował się tak jak trzeba, rozwiązaniem na to było dopisanie do pliku:
/etc/rc.local

dwóch linijek kodu:

Kod: Zaznacz cały

sudo modprobe -rf r8192s_usb
sudo modprobe r8192s_usb
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2012, 16:19 przez Sokon, łącznie zmieniany 4 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”