Brak wystarczającego miejsca na dysku (nie prawda)
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Brak
- Architektura: x86
- Kontakt:
Brak wystarczającego miejsca na dysku (nie prawda)
Witam, szukałem podobnych tematów jednak nic nie znalazłem, a więc zakładam nowy wątek.
Chciałem zainstalować sobie na komputerze najnowszą wersje Ubuntu - 12.04, nie bezpośrednio obok Windowsa lecz na osobnej partycji.
Jednak po wybraniu języka oraz przycisku "Zainstaluj" wyświetla mi, że warunek z wolnym miejscem na dysku (bodajże 4.4 GB) nie jest spełniony. Pragnę tylko dodać, że na wszystkich partycjach mam obecnie wolne ~300 GB - choć instalator linuxa zdaje się tego nie widzieć.
Jakieś propozycje dlaczego tak się stało i jak to naprawić?
Pozdrawiam
Chciałem zainstalować sobie na komputerze najnowszą wersje Ubuntu - 12.04, nie bezpośrednio obok Windowsa lecz na osobnej partycji.
Jednak po wybraniu języka oraz przycisku "Zainstaluj" wyświetla mi, że warunek z wolnym miejscem na dysku (bodajże 4.4 GB) nie jest spełniony. Pragnę tylko dodać, że na wszystkich partycjach mam obecnie wolne ~300 GB - choć instalator linuxa zdaje się tego nie widzieć.
Jakieś propozycje dlaczego tak się stało i jak to naprawić?
Pozdrawiam
Re: Brak wystarczającego miejsca na dysku (nie prawda)
Dziwne, jeżeli masz więcej miejsca to nie powinno być problemu. Wybierz opcję "wypróbuj", uruchom program gparted i sprawdź czy na tej partycji jest wystarczająco miejsca i czy system na pewno "widzi" wszystkie partycje, albo na wszelki wypadek PPM > sprawdź w celu sprawdzenia czy nie ma błędów.
- andres88pl
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Odpal Ubuntu z live cd stwórz nową partycję za pomocą gparted i tam zainstaluj system. Pozdrawiam
- andygem
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Ile partycji masz na tym dysku? Jeśli już cztery , to piątej nie utworzysz - na dysku mogą być maksymalnie cztery partycje podstawowe . Wyjściem jest opróżnienie jednej z partycji z danych i usunięcie jej z poziomu np. windy - powstanie miejsce nieprzydzielone . LiveCD z Ubuntu (linuksem) w tym miejscu utworzy sobie partycję rozszerzoną i podzieli ją automatycznie . Jednak lepiej podzielić ją 'ręcznie' na : / , /home , SWAP . Poczytaj na Forum o partycjonowani dysku .
- zibiboniek1
- Zakręcona Traszka
ogólnie linuxy widzą bodajże max 6 partycji z tego co się orientuję
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Z tego co ja się orientuję to jesteś w błędzie.zibiboniek1 pisze:ogólnie linuxy widzą bodajże max 6 partycji z tego co się orientuję
- zibiboniek1
- Zakręcona Traszka
oj nie powiedział bym,kiedyś instalowałem ubuntu obok windowsa,komuś kto miał zrobione 5partycji wszystkie ntfs.Z tego co ja się orientuję to jesteś w błędzie
Piąta partycja miała być przeznaczona dla ubuntu więc chciałem z niej zrobić "/" "/home" i swap,i kiszka nie dało się
- andygem
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Nie dało się , bo mogą istnieć jedynie 4 partycje podstawowe i kropka. Czyli pozostaje taki podział - 3 podstawowe + rozszerzona(extended) , którą możesz podzielić na tyle części ile będzie ci potrzebnych
.