[rozwiązany] brak podświetlenia matrycy laptopa-Ubuntu 12.04 PL
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86_64
[rozwiązany] brak podświetlenia matrycy laptopa-Ubuntu 12.04 PL
Witam, chciałbym zgłosić się z problemem, który wystąpił już drugi raz (na 11.04 i teraz na 12.04)-całkowity brak podświetlenia matrycy w laptopie. Na 10.10 (środowisko Gnome) matryca jest podświetlana prawidłowo ale już na środowisku Unity nie. Prosiłbym o pomoc, ponieważ chciałbym korzystać z nowego Ubuntu ale uniemożliwia mi to wygaszona matryca. Dodam, że system poza tym działa prawidłowo (przynajmniej z live usb) ale żeby cokolwiek zrobić muszę świecić w monitor... latarką. Z góry dziękuję za pomoc.
Laptop to Acer Aspire 5336 z Windows 7 HP x64 na pokładzie.
Laptop to Acer Aspire 5336 z Windows 7 HP x64 na pokładzie.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2012, 19:36 przez Mr.QooCis, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Sędziwy Jeż
Re: brak podświetlenia matrycy laptopa-Ubuntu 12.04 PL
Te wątki już widziałem ale próbowałem to zrobić na live usb ale jak wiadomo, po restarcie kompa taki system nie zapamiętuje ustawień i nic mi z tego nie wyszło. Dzisiaj zainstaluje Ubuntu na dysku twardym i wpiszę to co podał kolega wyżej z tym, że teraz system mam nadzieje zapamięta zmiany.
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Tak jak wyczytałeś w postach, robi się to na zainstalowanym systemie.
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS
-
- Sędziwy Jeż
Dobrze, zaraz zabieram się za robotę bo właśnie wróciłem z uczelni. Podepnę zewnętrzny monitor bo wtedy podobno matryca świeci normalnie (na tym podpiętym) i nie będę musiał świecić latarką przy ustawianiu
W razie czego będę jeszcze pisał.
PS. Na 12.04, 15 Gb na samą partycję systemową wystarczy? Chodzi mi o to, żeby nie było w razie czego problemu z miejscem (aktualizacje itp). I czy przy 3 Gb ramu opłaca się tworzyć partycję Swap?
EDIT: Wszystko działa jak należy, podświetlenie już też. Tylko z tym, że ustawienia podświetlenia nie są zapamiętywane po wyłączeniu. Instaluje potrzebne repozytoria i pakiety. Dziękuję za pomoc. Temat można zamknąć.

PS. Na 12.04, 15 Gb na samą partycję systemową wystarczy? Chodzi mi o to, żeby nie było w razie czego problemu z miejscem (aktualizacje itp). I czy przy 3 Gb ramu opłaca się tworzyć partycję Swap?
EDIT: Wszystko działa jak należy, podświetlenie już też. Tylko z tym, że ustawienia podświetlenia nie są zapamiętywane po wyłączeniu. Instaluje potrzebne repozytoria i pakiety. Dziękuję za pomoc. Temat można zamknąć.