[SOLVED] Firewall w Ubuntu 12.04 blokuje bezprzewodowy dostęp do urządzenia wielofunkcyjnego HP cm-1415fnw

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
rzufjg
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

[SOLVED] Firewall w Ubuntu 12.04 blokuje bezprzewodowy dostęp do urządzenia wielofunkcyjnego HP cm-1415fnw

Post autor: rzufjg »

Drukarka HP LaserJet Pro Cm-1415fnw po podłączeniu pięknie połączyła się z routerem i drukowałem bez kabli i bez problemów. Świeży Ubuntu 12.04.
Po odpaleniu skryptu "Pisklak" (dokładniej to chyba przez włączenie przez ten skrypt firewalla) nie mogę drukować. System nie widzi drukarki. Po wejściu w Ustawieni systemu > Drukarki i próbie dodania drukarki dostaję komunikat:
Usługa FirewallD nie jest uruchomiona. Wykrywanie drukarek sieciowych wymaga włączenia usług mdns, ipp, ipp-client i samba-client w zaporze sieciowej.
Jak mam właczyć te usługi?

Na starym laptopie z Ubuntu 11.04 wszystko działa bez problemu.

-- Edycja (po rozwiązaniu problemu) --
Rozwiązane. Dałem drukarce stały IP i dodałem ją przez CUPS, czyli "http://localhost:631"w polu adresu przeglądarki.
Ostatnio zmieniony 31 paź 2012, 18:53 przez rzufjg, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”