Pomoc przy stawianiu serwera na ubuntu

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Boxer87
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Pomoc przy stawianiu serwera na ubuntu

Post autor: Boxer87 »

Od kilku tygodni bawie sie linuxem , po przejsciu z windowsa. Interesuje sie szeroko pojeta informatyka ;) . Chcialbym sprobowac zalozyc wlasny serwer ftp oraz http . Niewiem od czego zaczac, jaki system operacyjny ( z rodziny unix oczywiscie) wybrac oraz z jakim srodowiskiem graficznym.Dodam , ze wszystko narazie bedzie stawiane na netbooku acer aspire one 531h.
Prosze o kika rad odlacznie 'od czego zaczac'

POZDRAWIAM
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Pomoc przy stawianiu serwera na ubuntu

Post autor: ethanak »

a możesz mi wyjaśnić po kiego grzyba potrzebne ci środowisko graficzne na serwerze?
popraw mnie jeśli się mylę, ale serwer to taka skrzynia stojąca w szafie, która nie ma podłączonej klawiatury i monitora (znaczy kiedyś miała, ale klawiatura się spieprzyła jak spadła na podłogę, monitor był potrzebny do innych celów a myszy to tam nigdy nie było)?
Boxer87
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Na tym netbooku pracuje na codzien :), ucze sie obslugi linuxa oraz zaczynam nauke html css itp. Serwer chce postawic w celu edukacyjnym.
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

domyślam się. zainstaluj po prostu proftpd i apacza (na forum znajdziesz wszystko na ten temat) i próbuj coś z tym zrobić. dopiero jak będziesz miał problem pytaj na forum. wbrew pozorom wcale nie jest to takie skomplikowane jeśli uświadomisz sobie, na jakich zasadach ta maszyneria działa. co do dystrybucji - postaw ubuntu 12.04 desktop, różnice jeśli chodzi o administrację między desktop a server są naprawdę minimalne.
Boxer87
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

wlasnie teraz bylem zmuszony reinstalowac linuxa , zainstalowalem xampp po podaniu komendy /opt/lampp/lampp start system sie zrestartowal i juz nie chce sie wlaczyc. Teraz instaluje lubuntu i kbuntu.Jak poinstaluje wszystko i skonfiguruje to sie odezwe, bo mam pytanie odlacznie apache i apache 2. Niewiem ktore zainstalowac ;)
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

jak się chcesz nauczyć to zapomnij o wszelkich xampach, lampach i innych źródłach oświecenia. zacznij od gołego apacza i zmuś go do wyświetlenia strony z twojego katalogu domowego. potem po kolei php, mysql, w międzyczasie proftpd.
powodzenia!
Boxer87
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

no kolejny raz nie mam zamiaru instalowac systemu :), mam nadzieje , ze w razie czego moge pisac na prv
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

lepiej pisz na forum - ja za chwilę się wyłączam a speców od apacza jest tu naprawdę więcej niż jeden.
neo86
Wygnańcy
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: neo86 »

Jedyny znany mi zestaw graficznych narzędzi do zbudowania serwera to zestaw GADMIN . Wpisz "GADMIN" w centrum oprogramowania i poinstaluj i będziesz mieć graficznie konfigurowaną Sambę , Serwer FTP , DHCP ... osobiście czasem używam Gadmin ProFTPd by komuś jakiś plik udostępnić poprzez FTP ... jest łatwy w użyciu :)
Sprzęt : Netbook MSI U123 ( Atom 1,6 GHz / 2GB DDR-2 RAM / 120 GB SATA / Intel GMA / OS: Mint 13 MATE 32Bit - Bazuje na Ubuntu 12.04 LTS )
- Router Wi-Fi : ZTE MF60 ( Aero2 ) , Nokia N82 + JoikuSpot ( Play Online ) , Zyxel P-320W ( Kablówka )
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

neo - facet chce się czegoś nauczyć, więc swoje porady racz sobie przemyśleć. najlepiej przed ich udzielaniem.
Boxer87
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Kurcze 2 dzien staram sie wybrac srodowisko graficzne testowalem juz minta mate -lekko scina , kde - ogolnie totalna porażka, lubuntu - caly czas dostawalem informacje i internal error (niewiadomego pochodzenia) xbuntu - tutaj mialem 2 opcje xfce session oraz xbuntu oba fajnie dzialaja , teraz bede testowal minta 14 xfce oraz debiana lxde oraz xfce :) dzisiaj mysle , ze juz wybiore system dla siebie po czym przystapie do instalacji apache :)
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

nie chcę sugerować, ale ja używam gnome classic bez efektów na desktopach i xfce na netbooku.
neo86
Wygnańcy
Kontakt:

Boxer87 pisze:(...) teraz bede testowal minta 14 xfce (...)
Sugeruje użycie Mint xfce ( jeśli MATE ścina ) ale w wersji 13 gdyż Mint 14 bazuje na Ubuntu 12.10 które jeszcze ma wsparcie tylko rok czasu natomiast Mint 13 bazuje na Ubuntu 12.04 mające wsparcie jeszcze do 2017 roku ...

Więc jeśli nie chcesz bawić się z reinstalacją za rok to polecam od razu wybrać konkretnie Mint 13 :]

-- 8 sty 2013, o 15:35 --
ethanak pisze:nie chcę sugerować, ale ja używam gnome classic bez efektów na desktopach i xfce na netbooku.
Środowisko MATE też dobre ( mniej zużywa RAM niż Gnome Classic / Fallback ) i także jak XFCE czy też LXDE zużywa jedynie około 200 MB RAM z tą różnicą , ze jest bardziej konfigurowalne niż XFCE i LXDE ( takie ja odnoszę wrażenie po sprawdzeniu na Mintach MATE a XFCE/LXDE ... ) a podobne jest do starego Gnome 2.x
Sprzęt : Netbook MSI U123 ( Atom 1,6 GHz / 2GB DDR-2 RAM / 120 GB SATA / Intel GMA / OS: Mint 13 MATE 32Bit - Bazuje na Ubuntu 12.04 LTS )
- Router Wi-Fi : ZTE MF60 ( Aero2 ) , Nokia N82 + JoikuSpot ( Play Online ) , Zyxel P-320W ( Kablówka )
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

neo... ty naprawdę chcesz gościowi w głowie namieszać? facet chce się nauczyć jak się stawia serwer. na razie jest co prawda głęboko w lesie i próbuje odróżnić grzyba od sosny... ale może mu w tym nie przeszkadzajmy?
chyba że uważasz się za kompetentnego, jeśli chodzi o instalację i administrowanie apaczem, bazami danych, ftp i w ogóle przyległościami. z chęcią posłuchamy twoich niewątpliwie światłych rad.
a na razie - jeśli nie potrafisz pomóc, to przynajmniej nie przeszkadzaj.
Boxer87
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

ethanak mozesz mi powiedziec czym sie rozni distro debiana lxde/xfce od lubuntu czy ubuntu xfce? Do tej pory smiga mi super debian lxde ale nie moge go zainstalowac mam wersje live a nigdzie nie moge odszukac wersji z instalka na hddka , co prawda na tym live jest opcja install ale nie dziala...

-- 08 sty 2013 17:06 --

Ok mam juz xubuntu smiga calkiem teraz tylko mala conf i jade z tym apache :)
neo86
Wygnańcy
Kontakt:

Boxer87 pisze:Do tej pory smiga mi super debian lxde ale nie moge go zainstalowac mam wersje live a nigdzie nie moge odszukac wersji z instalka na hddka , co prawda na tym live jest opcja install ale nie dziala...
Jeśli jeszcze mogę pomóc to w razie gdyby jednak był potrzebny Debian LXDE+XFCE ( wersja instalacyjna ) :

32 Bit : http://cdimage.debian.org/debian-cd/6.0 ... e-CD-1.iso

64 Bit : http://cdimage.debian.org/debian-cd/6.0 ... e-CD-1.iso

W kwestii Apache pozostawiam głos mistrzom ... i już milczę ;(
politan3
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Post autor: politan3 »

Ja jednak odradzam środowisko graficzne. Ten netbook ma tylko 1GB pamięci, postawisz na nim Apache'a, które swoje waży i będziesz martwił się o zasoby. Polecam 2 dystrybucji, jedną na serwer a drugą do domowego użytku. Chcesz uczyć się administracji odpalasz dystrybucji serwerową i bawisz się tam bez środowiska graficznego. Nie będziesz martwił się pamięcią, Apache będzie miał swobodę działania, ty będziesz zadowolony z szybkości działania serwera i zdecydowanie lepiej przystosujesz się do pracy z konsolą.
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

e tam.
ja swojego pierwszego apacza postawiłem na amidze z 6MB RAM. nie powiem, żeby praca na tym była komfortowa, ale dało się używać zestawu apache + voyager do nauki podstaw administracji i html-a.
politan3
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Post autor: politan3 »

Nie napisałem, że się nie da ale praca będzie niekomfortowa (przynajmniej ja tak uważam). Ubuntu nawet w wersji Server ma sporo softu, do tego jeśli jeszcze będzie stało środowisko + przeglądanie internetu + możliwa muzyka w tle + inne duperele wszystko może okazać się niezbyt przyjemne ;). Brak środowiska + links i jest impreza.
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

przesadzasz. apache wcale tyle zasobów nie żre. lekkie środowisko graficzne + apache + nieprzeładowana przeglądarka (np. epiphany) i przy gigabajcie nawet swapa nie ruszy. z muzyczką w tle też.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”