znikające ikony na pulpicie

Tematy specyficzne dla poszczególnych window managerów: KDE, GNOME, XFCE, Fluxbox, Blackbox, IceWM, WindowMaker, itd. - wszystko tutaj.
mieto
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

znikające ikony na pulpicie

Post autor: mieto »

Witam,
posiadam Ubuntu 12.04 z środowisko Unity. Po włączeniu laptopa na chwilkę pojawiają się ikony (foldery, programy, pliki) na pulpicie po czym wszystko znika..... Widzę pasek (panel główny) po lewej stronie i mogę otwierać aplikacje. Przechodzić na inne okna (pulpity). Jedynie pulpity są czyste.

Czy ktoś z was miał podobny problem?

Wielkie dzieki
pozdrawiam
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Re: znikające ikony na pulpicie

Post autor: bear7 »

Grzebałeś może coś w ustawieniach Compiza? Korzystasz z MyUnity i/lub Unsettings? Spróbuj zresetować usawienia dla Unity i Compiza:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install dconf-tools

dconf reset -f /org/compiz/

setsid unity
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
mieto
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: mieto »

Nie grzebałem nigdy w ustawianiach Compiza. Stało się to nagle podczas edycji zdjęć w programie KolourPaint....

Wydaje mi się ze to nie problem z Unity. Na lewym pasku oprócz aplikacji mam ikonkę folder do moich dokumentów. Jak go otwieram to się otwiera okno z dokumentami ale po sekundzie się wyłącza i dalej widzę pusty ekran (tylko tapeta i pasek po lewej stronie).

Czy może to być coś z Nautilusem? Czy on jest odpowiedzialny za przechodzenie miedzy folderami....
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

mieto pisze:Nie grzebałem nigdy w ustawianiach Compiza. Stało się to nagle podczas edycji zdjęć w programie KolourPaint....
Skoro nie grzebałeś, to nie zaszkodzi zresetować ustawienia.
mieto pisze:Czy może to być coś z Nautilusem? Czy on jest odpowiedzialny za przechodzenie miedzy folderami....
Możesz jeszcze sprawdzić, jakie uprawnienia mają pliki i foldery znajdujące się na pulpicie:

ls -al ~/Pulpit
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Środowiska graficzne”