Posiadam Acer Aspire L3600 z Ubuntu na pokładzie.
Pragnę go rozbudować, sprawdziłem "serwisowego manuala". Grafiki nie wmontuje, RAMu nie zwiększy, jedynie procek i dysk.
I. Procek
Obecnie mam nieciekawy Pentium Dual Core E2160 (2*1,8 GHz 1MB Cache L2 800 MHz LGA775 65W)
Zgodnie z manualem mogę dać P4, Pentium D, Dual Core i Core 2 Duo. FSB 800/1066.
Cena nie gra roli, upatrzyłem sobie:
Core 2 Duo E8400 oraz Core 2 Duo E8500. Pobór prądu również 65W. Cena na allegro różni się o ok 40 zł.
Niestety nie mogę wymienić chłodzenia w swoim "magnetowidzie".
W sklepie gość chce dać mi używanego procka z 3 miesięczną gwarancją - wolałbym nówkę.
Pytanka co do procka:
1. Czy warto?
2. Jaki będzie skok w wydajności?
3. Który wybrać?
4. Kupić używkę z 3 miesięczną gwarancją czy na allegro z 12 miesięczną niby nówkę?
5. Mogę od tak sobie zmieniać procki bez wymiany chłodzenia?
6. Którą pastę termo przewodzącą polecacie? Tak do 50 zł max.
II. Dysk
Obecnie jest to 250 GB Seagate Barracuda SATA2 7200 rpm i 8MB. Posiada błędne sektory.
Szukam dysku pod SATA2 obojętna firma ale: poj. 250GB-500GB 7200rpm i 64MB.
W ceneo albo na skąpcu znalazłem WD Caviar Raid Edition 4 (500GB 7200rpm SATA2 i 64MB) za 275 zł bez przesyłki.
Gość w sklepie pogrzebał u siebie, nie podał mi modelu ale znalazł i oferuje za 250 zł te same parametry.
Taka mała pojemność bo posiadam dysk zewnętrzny 1TB i na nim trzymam filmy i kopie zapasowe.
Pytanka co do dysku:
1. Czy warto?
2. Duża poprawa będzie?
3. Zamówić przez sieć czy w sklepie?
Teram mam taką specyfikację:
Intel Pentium Dual Core E2160 2*1,8GHZ, 2x SODIMM DDR2 Synchronous 667 MHz (1,5 ns) 1GB, 250GB SATA2, grafika zintegrowana, karta dźwiękowa zintegrowana 5.1, WiFi, czytnik kart, 6xUSB, WireFire i inne bajery.
Nie chcę kupować nowego sprzętu bo ten jest mały i bardzo bardzo funkcjonalny. Rozbuduje za te 3-4 stówki i będę miał spokój z nim. Chcę tylko poznać Waszą opinię:
1. Dobre podzespoły wybrałem?
2. Czy sami mając fundusze dokonalibyście takiej rozbudowy?
3. Czy pasowałyby do niego może jakieś inne lepsze podzespoły czy dałoby rozbudować w nim choć co jeszcze?
W sumie mogę na niego przeznaczyć do 500 zł, no do 800 jak żonka pozwoli

Sprzętu chcę używać jako nieduże kino domowe (posiadam głośniki 5.1 i ciekawy ekran) do oglądania w HD oraz do obróbki grafiki w Gimpie czy Video w KINO. Również gram poprzez WINE.
Ogólnie to dzięki za pomoc,
Pozdrawiam
eszel89