Kod: Zaznacz cały
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470]
01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620 HDMI Audio [Radeon HD 3400 Series]
o nazwie: amd-driver-installer-catalyst-13.1-legacy-linux-x86.x86_64.run
ale wywalało coś takiego:
One or more tools required for installation cannot be found on the system. Install the required tools before installing the fglrx driver. Optionally, run the installer with –force option to install without the tools. Forcing install will disable AMD hardware acceleration and may make your system unstable. Nor recommended. See /usr/share/ati/fglrx-install.log for more details.
komend:
sudo sed -i 's/LINUX_DEFAULT="/LINUX_DEFAULT="radeon.audio=1 /g' /etc/default/grub
sudo update-grub
sudo add-apt-repository -y ppa:oibaf/graphics-drivers; sudo apt-get update; sudo aptitude upgrade -y; sudo aptitude dist-upgrade -y; sudo aptitude install xserver-xorg-video-all -y
Po tym raz pojawiło się HDMI w oknie opcji dźwięku, ale dźwięku nadal nie było, nawet po wyłączaniu TV i ponownym włączaniu jak to trzeba bylo zrobić w Ubuntu 11.04.
3) Probowałem instalacji Pulse Audio z Centrum Oprogramowania Ubuntu, i tam były opcje HDMI, ale nadal nie było dźwięku. W alsamixer w terminalu aktywny SPDIF, jak ktoś zalecał na jakiejś stronie.
Innym razem przy Pulse Audio przestala dziłać ikona Przeszukaj ten komputer..., po instalacji sterownikow z COU sypał się cały system i już chyba 50 raz przeinstalowywałem system.
4) Próbowałem też doinstalować NVTV, ale chyba niewiele to zmieniało.
P.S.
Przełączenie w Pulse Audio na HDMI powodowało na You Tube przyspieszenie odtwarzania teledysku, oczywiście bez żadnego dźwięku.
Już nawet odechciało mi się dźwieku przez HDMI, ale może ktoś zna jakiś prosty sposób? Tak, żeby nie przeinstalowywać systemu, żeby się nie sypnął.
-- 09 lis 2013 13:59 --
Problem rozwiązany, akurat po tym jak namęczyłem się nad stworzeniem postu na forum.
Na stronie: http://askubuntu.com/questions/364135/n ... untu-13-10
Była jeszcze jedna możliwośc:
Mam nadzieje, że innym użytkownikom mój post pomoże w szybkim rozwiązaniu problemu. Zanim zaczną kombinować z pierwszą opcją lub z Pulse Audio.Try the below code in terminal
sudo gedit /etc/default/grub
Edit the line
GRUB_CMDLINE_LINUX=""
to
GRUB_CMDLINE_LINUX="radeon.audio=1"
(zapisz zmianę, wyjdź z edytora- musialem tez uruchomic jeszcze raz terminal, bo tam się coś zawiesiło)
Run:
sudo update-grub
Restart the system
Alternatively, and if this does not work, consider installing the proprietary driver for your ATI graphics card.
Pozdrawiam.