Kubuntu 14.04 nie bootuje się "Can't read/write from disk 'hd0' "

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Maqweel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: x86

Kubuntu 14.04 nie bootuje się "Can't read/write from disk 'hd0' "

Post autor: Maqweel »

Witam, mam komputer stacjonarny. Są w nim 2 dyski twarde. Pierwszy Sata 1TB Seagate na którym jest Win 8.1 Pro, i drugi ATA Samsung 250GB którego do tej pory nie używałem. Jako, że wyszła wersja 14.04 systemu postanowiłem jeszcze raz spróbować zainstalować go na drugim dysku (wcześniej już próbowałem instalować linuxy ale żaden nie współpracował z moją kartą WiFi więc dałem sobie spokój). No więc na czas instalacji odłączyłem dysk SATA, żeby czegoś nie zepsuć, bo system oryginalny i nie chciałem go stracić. Został podłączony tylko dysk ATA. Wybrałem opcję coś w stylu "Automatyczna instalacja na całym dysku". Instalacja przebiegła bez problemu, podłączam dysk Sata, Win bootuje bez problemu, włączam bootowanie na ATA i nie działa. Error w postaci:

Kod: Zaznacz cały

error: attempt to read or write outside of disk 'hd0'

entering resuce mode

grub resuce>
Myślałem, że może rozruchy się kłócą więc odłączyłem dysk SATA ale dalej to samo. Wcześniej miałem już linuxa i bootował się normalnie na drugim dysku po tym jak pod F11 włączyłem bootowanie dysku Samsung. Dodam, że koniecznie musi bootować się Windows, bez GRUBa, a linux dopiero jak wybiorę dysk z nim, bo moi rodzice są przewrażliwieni na punkcie tego co robię na komputerze i jak zobaczą GRUBa to zaraz będzie, że mieszam w komputerze, że zepsuję etc. Mógłby mi ktoś krok po kroku wyjaśnić jak to naprawić? Z góry dziękuję
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Kubuntu 14.04 nie bootuje się "Can't read/write from disk 'hd0' "

Post autor: namok »

Podaj wynik bootinfoscript.
Maqweel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Maqweel »

Już nie ważne, temat do zamknięcia. Wyłączyłem komputer na pół godziny, włączyłem, działa o.O
raduspl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: raduspl »

Mam to samo (po nieudanej aktualizacji z 13.10 na 14.04).
Zastosowałem polecany na http://askubuntu.com/questions/449818/b ... untu-14-04 boot-repair-disk i ... teraz to już tylko mogę sformatować dysk.
Partycje co prawda pozostawały, ale jako nierozpoznane. Poważnie to nadwyrężyło moje zaufanie do ubuntu!

Aktualizacja

Odtwarzanie tablic dysku ext4 z kronik:
e2fsck -pfDC0 /dev/partycja_home

Wymontowałem dysk z laptopa, włożyłem w kieszeń usb, podłączyłem do innego kompa z systemem ubuntu i dysk ożył (widać partycje i dane) :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”