Witam, mam komputer stacjonarny. Są w nim 2 dyski twarde. Pierwszy Sata 1TB Seagate na którym jest Win 8.1 Pro, i drugi ATA Samsung 250GB którego do tej pory nie używałem. Jako, że wyszła wersja 14.04 systemu postanowiłem jeszcze raz spróbować zainstalować go na drugim dysku (wcześniej już próbowałem instalować linuxy ale żaden nie współpracował z moją kartą WiFi więc dałem sobie spokój). No więc na czas instalacji odłączyłem dysk SATA, żeby czegoś nie zepsuć, bo system oryginalny i nie chciałem go stracić. Został podłączony tylko dysk ATA. Wybrałem opcję coś w stylu "Automatyczna instalacja na całym dysku". Instalacja przebiegła bez problemu, podłączam dysk Sata, Win bootuje bez problemu, włączam bootowanie na ATA i nie działa. Error w postaci:
Kod: Zaznacz cały
error: attempt to read or write outside of disk 'hd0'
Myślałem, że może rozruchy się kłócą więc odłączyłem dysk SATA ale dalej to samo. Wcześniej miałem już linuxa i bootował się normalnie na drugim dysku po tym jak pod F11 włączyłem bootowanie dysku Samsung. Dodam, że koniecznie musi bootować się Windows, bez GRUBa, a linux dopiero jak wybiorę dysk z nim, bo moi rodzice są przewrażliwieni na punkcie tego co robię na komputerze i jak zobaczą GRUBa to zaraz będzie, że mieszam w komputerze, że zepsuję etc. Mógłby mi ktoś krok po kroku wyjaśnić jak to naprawić? Z góry dziękuję