[12.04] po upgrade czarny ekran, karta geforce gtx 765m
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
[12.04] po upgrade czarny ekran, karta geforce gtx 765m
Witam,
Na kompie jest win7 i był 12.04 chciałem go upgradować po kolei do 14.04 ale już przy pierwszym uaktualnieniu do 12.10 coś poszło nie tak bo po instalacji i restarcie pokazuje się tylko czarny ekran, co robić?
Czy jak wrzuce płytkę z 14.04 i zrobię instalację to pozostaną stare dane( programy i pliki)?
Na tą chwilę mogę wejść na win7 oraz na opcję zaawansowane ubuntu( tryb awaryjny) ale po próbie wszystkich dostępnych opcji (usun błędy itp) nie ma żadnego efektu.
Na kompie jest win7 i był 12.04 chciałem go upgradować po kolei do 14.04 ale już przy pierwszym uaktualnieniu do 12.10 coś poszło nie tak bo po instalacji i restarcie pokazuje się tylko czarny ekran, co robić?
Czy jak wrzuce płytkę z 14.04 i zrobię instalację to pozostaną stare dane( programy i pliki)?
Na tą chwilę mogę wejść na win7 oraz na opcję zaawansowane ubuntu( tryb awaryjny) ale po próbie wszystkich dostępnych opcji (usun błędy itp) nie ma żadnego efektu.
Ostatnio zmieniony 02 maja 2014, 08:46 przez allainn, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Gibki Gibbon
Re: [12.04] przy upgrade coś poszło nie tak
Czy w poprzedniej instalacja miałeś wydzieloną partycję na katalogu /home, czyli pliki i ustawienia użytkownika? Jeśli tak, to podczas świeżej instalacji możesz po prostu partycji przeznaczonej na /home nie formatować.Czy jak wrzuce płytkę z 14.04 i zrobię instalację to pozostaną stare dane( programy i pliki)?
- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
Jeśli masz odrębną partycję /home i nie naruszysz jej przy instalacji nowego systemu na root, to wszystkie dane powinny zostać zachowane.
Przy okazji LTSy można aktualizować jeden do drugiego, bez stopni pośrednich, a w Poradnikach jest kilka tematów o aktualizacji systemu.
Zmień tytuł na treściwy, możesz też podać jaką masz kartę graficzną i jakiego używałeś sterownika bo problem jest typowy i często ostatnio opisywany np. dla AMD na własnościowych.
Przy okazji LTSy można aktualizować jeden do drugiego, bez stopni pośrednich, a w Poradnikach jest kilka tematów o aktualizacji systemu.
Zmień tytuł na treściwy, możesz też podać jaką masz kartę graficzną i jakiego używałeś sterownika bo problem jest typowy i często ostatnio opisywany np. dla AMD na własnościowych.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
nie była wydzielona partycja na /home, czy da radę to teraz zrobić?marcin1982 pisze:Czy w poprzedniej instalacja miałeś wydzieloną partycję na katalogu /home, czyli pliki i ustawienia użytkownika? Jeśli tak, to podczas świeżej instalacji możesz po prostu partycji przeznaczonej na /home nie formatować.
jaki sterownik jest w użyciu nie mam pojęciaigotit4free pisze: jakiego używałeś sterownika bo problem jest typowy i często ostatnio opisywany np. dla AMD na własnościowych.
-- 02 maja 2014 10:03 --
odpaliłem 14.04 live i mogę wejść na folder domowy z całą zawartością, czy pójdzie taki myk aby skopiować /home a później wkleić po nowej instalacji?
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Wszystko zależy od układu partycji i dostępnej wolnej przestrzeni. Oczywiście trochę wiedzy lub chociaż zrozumienie tego, co się robi, również będzie miało znaczenie.allainn pisze:nie była wydzielona partycja na /home, czy da radę to teraz zrobić?
Tutaj musiałbyś się podzielić wynikami poniższych poleceń:
Kod: Zaznacz cały
sudo fdisk -l
Kod: Zaznacz cały
sudo parted -l
Jak masz gdzie przetrzymać zawartość /home (jakiś dysk zewnętrzny), to możesz tak zrobić. Po utworzeniu kopii zawartości obecnego /home, zainstaluj system na nowo, podczas instalacji utwórz tymczasowego użytkownika. Po instalacji, zawartość kopii starego /home wrzuć do nowego /home i utwórz nowe konto administratora, którego nazwa użytkownika będzie odpowiadać nazwie katalogu domowego wrzuconego do /home.allainn pisze:czy pójdzie taki myk aby skopiować /home a później wkleić po nowej instalacji?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.