[SOLVED] error: attempt to read or write outside of disk 'hd0' przy starcie systemu

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
politan3
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

[SOLVED] error: attempt to read or write outside of disk 'hd0' przy starcie systemu

Post autor: politan3 »

Witam.
Dziś natknąłem się na bardzo dziwny problem, którego nie jestem w stanie obejść znanymi mi sposobami. Mianowicie, pracowałem normalnie na Ubuntu 14.04 gdy nagle wszystkie programy, z których korzystałem w danej chwili zaczęły sypać błędami o braku dostępu do plików tymczasowych. Terminal zachowywał się również podejrzanie co chwilę sypiąc błędami o tmp. Postanowiłem zachować się jak prawdziwy mężczyzna i zrestartować maszynę. Niestety efektem jest komunikat jak poniżej:

Kod: Zaznacz cały

error: attempt to read or write outside of disk 'hd0'.
Entering rescue mode...
grub rescue>
Zachowanie jest podejrzane, ponieważ nie wykonywałem dziś żadnych aktualizacji, a jedyne programy z których korzystałem w momencie wysypania systemu to Firefox, LibreOffice oraz Spotify.

Jakieś pomysły?
Ostatnio zmieniony 10 lip 2014, 17:19 przez igotit4free, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawiłem temat.
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Kontakt:

Re: GRUB nie widzi systemów

Post autor: namok »

Podaj wynik bootinfoscript.
politan3
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04

Re: GRUB nie widzi systemów

Post autor: politan3 »

Wszystko się wyjaśniło. Dysk ma sporo bad sectorów i to przyczynia się między innymi do tego, że nie jestem w stanie przejść na partycję w sensownym czasie (tj. ładowanie katalogów zajęło ~15 minut). Problem uważam za rozwiązany.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”