mam bardzo ciekawy problem. Programuje w embarcadero XE (Delphi) pod windą. Mam pewien swój program który oprócz pewnych działań za pomocą kontrolek CapsLock i NumLock sygnalizuje mi pewne opcje programu. W Windowskie program działa bez zarzutu ale pod Wine w Kubuntu wszystko działa tylko kontrolki NIE. Kombinowałem różne procedury w Delphi - na windzie zapalają się i gasną w odpowiednim momencie a w Kubuntu pod wine NIE. Proszę o jakieś porady.
Nie działają kontrolkami NumLock ..... przy programach windosowskich w wine
- RysiekChaszcz
- Piegowaty Guziec

- Wersja Ubuntu: 24.04
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Nie działają kontrolkami NumLock ..... przy programach windosowskich w wine
Witam.
mam bardzo ciekawy problem. Programuje w embarcadero XE (Delphi) pod windą. Mam pewien swój program który oprócz pewnych działań za pomocą kontrolek CapsLock i NumLock sygnalizuje mi pewne opcje programu. W Windowskie program działa bez zarzutu ale pod Wine w Kubuntu wszystko działa tylko kontrolki NIE. Kombinowałem różne procedury w Delphi - na windzie zapalają się i gasną w odpowiednim momencie a w Kubuntu pod wine NIE. Proszę o jakieś porady.
Ubuntu 24.04 Miłośnik kolei
Cieszyńskie Stowarzyszenie Miłośników Kolei i Galeria Miłośników Fotografowania Kolei
Re: Nie działają kontrolkami NumLock ..... przy programach windosowskich w wine
Wine to jednak nie Windows. Pisanie programu w Delphi z nadzieją ze na Wine będzie wszystko działać, to tak trochę nie ten tego. Nie wiem kto i co miałby ci poradzić? Napisz go na nowo tak dobierając komponenty żeby działało na Wine jeśli rzeczywiście ci na tym zależy. Tak w sumie nie wiem po co. Ale generalnie mam wiele programików które kiedyś zrobiłem w Delphi. Ostatnio je z ciekawości testowałem na Wine bo z Windowsa juz nie korzystam i wszystkie działają.RysiekChaszcz pisze: 27 lip 2025, 10:17 Witam.
mam bardzo ciekawy problem. Programuje w embarcadero XE (Delphi) pod windą. Mam pewien swój program który oprócz pewnych działań za pomocą kontrolek CapsLock i NumLock sygnalizuje mi pewne opcje programu. W Windowskie program działa bez zarzutu ale pod Wine w Kubuntu wszystko działa tylko kontrolki NIE. Kombinowałem różne procedury w Delphi - na windzie zapalają się i gasną w odpowiednim momencie a w Kubuntu pod wine NIE. Proszę o jakieś porady.![]()
Jedyne co przyszło mi do głowy to możesz sobie jeszcze otworzyć formatkę Wine w konsoli
winecfg
i spróbować podpiąć swój program pod jakąś inna wersję windy albo przypisać mu inna rozdzielczość ekranu. Wątpię żeby zadziałało.