downgrade Ubuntu Software, dostepne tylko snapy

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
fvz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

downgrade Ubuntu Software, dostepne tylko snapy

Post autor: fvz »

Mam Ubuntu 24.04
Ubuntu Software kilka dni temu zrobił sobie downgrade do poprzedniego wyglądu, czyli:
- 3 zakładki (odkrywaj, zainstalowane i aktualizowane) na górnej belce,
- w głównym oknie taki wygląd kafelków jak w poprzedniej wersji (22.04 taki miał albo nawet 20.04, o ile pamiętam)
- i najważniejsze. po wybraniu jakiegokolwiek programu w rozwijanym menu na górnej belce pokazuje tylko różne dostępne wersje snapów, poprzednio miałem wybór- snapy albo paczki .deb.
Tak jakby wykosił sobie repozytoria deb, które miałem dopisane w czasie instalacji 24.04.

I jeszcze jedno- od tych kilku dni po każdym starcie komputera system pokazuje powiadomienie, że zainstalowaną ważną aktualizację - UEFI dbx

Czy ktoś może mi podrzucić pomysł co z tym zrobić?
Nie jestem informatykiem, więc proszę o język jak dla laika.
Dziękuję.
Luc3k
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 26.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: downgrade Ubuntu Software, dostepne tylko snapy

Post autor: Luc3k »

Ta aktualizacja UEFI dbx dotyczy komponentów samego komputera - prawdopodobnie jest nowy firmware do obsługi UEFI w Twoim komputerze i Ubuntu próbuje to aktualizować. U mnie jest podobnie, dodatkowo chce jeszcze aktualizować firmware stacji dokującej. Wstrzymuję się z tymi aktualizacji, ponieważ przesiadłem się niedawno z Mint-a na Ubuntu i nie mam zaufania czy po aktualizacji firmware-u coś się nie wydarzy. Mint takich głębokich aktualizacji komponentów komputera nie wykonywał. Skąd Ubuntu bierze do tego sterowniki? To już inna kwestia - dla bezpieczeństwa chwilowo tego nie będę aktualizował.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”