jak pobrać m3u8
jak pobrać m3u8
Jak w temacie.
Pobierałam Video Downoladerem pliki z CDA. Niestety niektóre zapisały się z rozszerzeniem m3u8. I w zasadzie są do wyrzucenia, bo nic z nimi się już nie da zrobić. Żaden program ich nie rozpoznaje, z tych, co powinny.
Próbowałam je pobrać przez vlc, ale nie działa, nic nie pobiera. Ostatecznie pobrałam jeszcze raz przez 4KTUBE, ale jakość video jest fatalna (mam darmowy program i pobiera tylko 480p). Tym razem nie ma problemu z ich odtworzeniem. Handbrake też je rozpoznaje, jedyny problem to słaba ich jakość.
W tej samej rozdzielczości (jw.) pobiera Ultimate Media Downolader.
Próbowałam również pobrać je online przez strony internetowe, ale wyskakuje błąd.
Wykorzystałam też z innego tematu rozszerzenie CoCoCut, ale przeglądarka się zawiesza.
Podobno można też pobrać przez FFmpeg z terminala, ale nie udało się, też wyrzuca jakiś błąd. Chyba, że komenda jest zła.
Jakim programem można pobrać te pliki w rozdzielczości 1080p?
Pobierałam Video Downoladerem pliki z CDA. Niestety niektóre zapisały się z rozszerzeniem m3u8. I w zasadzie są do wyrzucenia, bo nic z nimi się już nie da zrobić. Żaden program ich nie rozpoznaje, z tych, co powinny.
Próbowałam je pobrać przez vlc, ale nie działa, nic nie pobiera. Ostatecznie pobrałam jeszcze raz przez 4KTUBE, ale jakość video jest fatalna (mam darmowy program i pobiera tylko 480p). Tym razem nie ma problemu z ich odtworzeniem. Handbrake też je rozpoznaje, jedyny problem to słaba ich jakość.
W tej samej rozdzielczości (jw.) pobiera Ultimate Media Downolader.
Próbowałam również pobrać je online przez strony internetowe, ale wyskakuje błąd.
Wykorzystałam też z innego tematu rozszerzenie CoCoCut, ale przeglądarka się zawiesza.
Podobno można też pobrać przez FFmpeg z terminala, ale nie udało się, też wyrzuca jakiś błąd. Chyba, że komenda jest zła.
Jakim programem można pobrać te pliki w rozdzielczości 1080p?
-
TECUMSEH12
- Serdeczny Borsuk

- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Re: jak pobrać m3u8
Rzadko coś pobieram, a jak już używam rozszerzenia do przeglądarki Video Download Helper bądź Video Downloader.
Z programów, korzystam z tego -> https://clipgrab.de/pl
Z programów, korzystam z tego -> https://clipgrab.de/pl
Anarchia w samym środku mojej głowy
Mój mózg pracuje niezależnie
I nikt mi nie może zakazać myślenia
Anarchia w głowie to początek wyzwolenia
Mój mózg pracuje niezależnie
I nikt mi nie może zakazać myślenia
Anarchia w głowie to początek wyzwolenia
- kobrawerde
- Gibki Gibbon

- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Kontakt:
Jeśli dobrze myślę / pamiętam to pliki m3u8 są to tylko pliki tekstowe które zawierają w sobie treści / informacje odnośnie streamingu plików audio / wideo z internetu. Wszystko więc zależy jakie są tam te dane i z jaką rozdzielczością można oglądać / słuchać w/w z tych adresów w tym pliku. Żeby więc móc oglądać z rozdzielczością np. 1080p musi Ci ktoś udostępnić taki plik tzn dać źródło skąd możesz oglądać wideo w takiej rozdzielczości. Nie ma więc znaczenia jakim programem je pobierzesz tylko co jest w środku i kto może Ci je podać i skąd można takowe ściągnąć. Przeważnie w plikach .m3u8 są zapisywane adresy do oglądania TV także HD czy 4K ...również te nielegalne tzw telewizja IPTV.
informacja z netu:
Czasami choć rzadziej w takim pliku jest podawana ścieżka do fizycznego pliku audio wideo w sieci lokalnej LAN lub w internecie ...ale to i tak tylko ścieżki do tych plików a nie sam plik audio/wideo. Tak więc takie pliki można ściągnąć bardzo prosto jak każdy plik tekstowy ...tylko wszystko zależy co w nim jest 
informacja z netu:
Czyli m3u8 to prawie to samo co m3u tylko nowsza wersja a ja np. mam zapisaną listę swoich stacji TV - DVBT2 z mojej anteny naziemnej w takiej liście i mogę potem oglądać TV PL na komputerze z serwera który udostępnia wideo z tych stacji i tunera podpiętego do tego serwera. Rozdzielczość zależy od tego jaki streaming jest udostępniany w tym pliku i z tego tunera u mnie jest to 1080p a treść w w/w pliku jest np. taka ( podobnie jest w pliku m3u8 ) i u mnie jest wygenerowany z programu Tvheadend :Pliki M3U i M3U8 to tekstowe listy odtwarzania (playlisty), które wskazują lokalizacje plików audio/wideo (lokalnych lub przez URL) zamiast zawierać sam nośnik; M3U8 jest wersją z kodowaniem UTF-8 używaną w strumieniowaniu na żywo (HLS), podczas gdy standardowe M3U to starszy format, który jest bardziej ogólny, ale oba można otwierać w edytorach tekstu (jak Notatnik) i odtwarzać w odtwarzaczach multimedialnych (jak VLC).
Kod: Zaznacz cały
#EXTM3U
#EXTINF:-1 tvg-id="6d8f7179e3sdasdadbedaa4ae24c" tvg-chno="1",TVP1
http://login:password@192.168.1.33:5555/stream/channelid/2013600?profile=pass
#EXTINF:-1 tvg-id="76755efsfsf6933d2cb5a919" tvg-chno="2",TVP2
http://login:password@192.168.1.33:5555/stream/channelid/1970378?profile=pass
#EXTINF:-1 tvg-id="887ddfsfs443ad77deebdde0f2" tvg-chno="3",TVP3 Katowice
http://login:password@192.168.1.33:5555/stream/channelid/2106140?profile=passSerwer: LinuxMint/Ubuntu 22.04/HWE kernel/Vsftpd/Kodi/Jellyfin/iptv-dvbt2/etc.
CPU: Intel N100 / RAM: 32GB DDR5
Storage: Lexar NM620 2TB M.2 - (x2)
Mobo: MiniPC (Topton X6C )
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16ITH6H /Ram32GB/ssd500GB/ssd1TB
Dzięki za wyjaśnienie.
Ogólnie tylko dwa programy pobierają prawidłowo te pliki video, które później kończą się rozszerzeniem m3u8, są to 4KTUBE i UMD4. W tym drugim faktycznie w "list formats", jest informacja, że film jest dostępny w 480p, reszta informacji dotyczy tekstu chyba, mimo że na CDA pisze, że 1080p.
Pobrane video.m3u8 tymi programami bez problemu można oglądać na PC z linuksem (bez internetu). Przekonwertowałam je do mp4 programem Handbrake, aby obejrzeć na TV.
Dziwi mnie tylko, że Video Downolader pobierał ok. 30 min. plik, który potem miał parę bajtów i nic się z nim nie dało zrobić.
Ogólnie tylko dwa programy pobierają prawidłowo te pliki video, które później kończą się rozszerzeniem m3u8, są to 4KTUBE i UMD4. W tym drugim faktycznie w "list formats", jest informacja, że film jest dostępny w 480p, reszta informacji dotyczy tekstu chyba, mimo że na CDA pisze, że 1080p.
Pobrane video.m3u8 tymi programami bez problemu można oglądać na PC z linuksem (bez internetu). Przekonwertowałam je do mp4 programem Handbrake, aby obejrzeć na TV.
Dziwi mnie tylko, że Video Downolader pobierał ok. 30 min. plik, który potem miał parę bajtów i nic się z nim nie dało zrobić.
- kobrawerde
- Gibki Gibbon

- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Kontakt:
Wyjaśnijmy to dokładnie plik o rozszerzeniu .m3u8 to plik tekstowy tzw playlista z informacjami jak wyżej podawałem !!! i kropka
..to że pobrano plik o takim rozszerzeniu i można go było oglądać offline i konwertować na inny format nie świadczy że jest to plik .m3u8 tylko że ktoś sobie go tak nazwał
...ja też mogę przemianować plik wideo np. film.mp4 na film.m3u8 i potem skonwertować go na : film.mkv itp ....ale z prawdziwym i faktycznym plikiem .m3u8 tego nie zrobisz !! bo to plik tylko tekstowy
...a czemu np program Video Downolader pobierał plik .m3u8 przez 30 min i był to tylko parę bajtów ?
...bo to był faktycznie plik .m3u8 a program Video Downolader pobiera fizyczne pliki video a nie linki do streamingu wideo czyli w skrócie przez te 30 minut jakby odtwarzał wideo z tych linków a że ni służy do tego bo nie jest np. mpv / mplayer / vlc to nic nie zobaczymy ...a po wyłączeniu w/w ...masz parę bajtów i tyle 
W skrócie plik .m3u8 to nie jest plik audio wideo ! ...choć może jest to mylące bo programy VLC / MPV itd mogą także odtwarzać pliki .m3u8 jako streaming z internetu czyli widzisz obraz i dźwięk ale jak wyłączysz internet / lan ...to już obrazu nie będzie
W skrócie plik .m3u8 to nie jest plik audio wideo ! ...choć może jest to mylące bo programy VLC / MPV itd mogą także odtwarzać pliki .m3u8 jako streaming z internetu czyli widzisz obraz i dźwięk ale jak wyłączysz internet / lan ...to już obrazu nie będzie
Serwer: LinuxMint/Ubuntu 22.04/HWE kernel/Vsftpd/Kodi/Jellyfin/iptv-dvbt2/etc.