Po instalacji ubuntu jeszcze zanim podłączyłem go do netu miałem CD-ROM zainstalowany. Po pobraniu aktualizacji z netu cd-rom zniknął. Tzn ikonka owszem jest ale gdy na nia kliknę:
a tu mój fstab:mount: special device /dev/hda does not exist
Co do pliku fstab to wiedziałem że po aktualizacji zniknie cd-rom i postanowiłem przed samą aktualizacją skopiować plik fstab i potem go odtworzyć. I tak właśnie zrobiłem jednak nadal nie ma owego urządzenia poprawnie zamontowanego..# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
# /dev/sda4
UUID=a70c1ad6-9fde-41f2-b7d2-3a13d289f0b3 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1
# /dev/sda1
UUID=B872E01872DFD968 /media/sda1 ntfs defaults,nls=utf8,umask=007,gid=46 0 1
# /dev/sda2
UUID=984436A544368652 /media/sda2 ntfs defaults,nls=utf8,umask=007,gid=46 0 1
# /dev/sda3
UUID=5f673e0f-5ffd-4a9d-8cdb-a5b0f9aafea6 none swap sw 0 0
/dev/hda /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
I kolejne pytanko: Czy jak już wszystko ustawie poprawnie to istnieje szansa na stworzenie backupa całego systemu? Jeśli tak to jak go potem odtworzyć?
Nie myślcie że zadaje pytania tylko na forum i nie czytam artów na tematy o które pytam. Po prostu nie rozumiem ich za bardzo a język angielski znam więc wchodzi tu w grę tylko techniczne wykonanie danej rzeczy. Z góry przepraszam za zawracanie głowy

I dodam jeszcze że faktycznie miło jest stać sie użytkownikiem ubuntu! Jakieś 2 tygodnie temu kupiłem Viste i do tej pory udało mi sie ją tylko zainstalować ponieważ tak zafascynowało mnie ubuntu że nie miałem i raczej nie będę miał czasu aby sie nią zająć