Przyciski multimedialne
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Przyciski multimedialne
Witam!
Mam pytanie. Czy jest ktoś w stanie mi wytłumaczyć jak mogę powiązać przyciski multimedialne mojej klawiatury z funkcjami systemu. Klawiatura Logitech Desktop EX110. Powiem tak, jak naciskam głośniej, ciszej i wycisz to pokazują się znaki na ekranie ale nic sie nie dzieje. Przyciski typu Home działają ale Email chciał bym z Thunderbirdem połączyć.
Pozdrawiam
Mam pytanie. Czy jest ktoś w stanie mi wytłumaczyć jak mogę powiązać przyciski multimedialne mojej klawiatury z funkcjami systemu. Klawiatura Logitech Desktop EX110. Powiem tak, jak naciskam głośniej, ciszej i wycisz to pokazują się znaki na ekranie ale nic sie nie dzieje. Przyciski typu Home działają ale Email chciał bym z Thunderbirdem połączyć.
Pozdrawiam
Moja pasja...Ubuntu Linux for human beings 

- grymberg
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Kontakt:
System > Preferencje > Skróty klawiaturowe. Jeśli Ci to nie wystarcza to zainteresuj się programikiem xbindkey
Zapraszam do wsparcia akcji:
Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
Odp: Przyciski multimedialne
otworz Volume control i nacisnij volume + lub - na klawiaturze. Podejrzyj sobie ktory suwak sie rusza. Mozliwe ze klawiatura wycisza sam front, center albo side zamiast PCM. Jesli tak pogrzeb w volume control preferences. U mnie zadzialalo.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 20.10
- Architektura: x86_64
no właśnie mam podobny problem u mnie klawisze wyciszają "mono master" a nie "PCM" nie wiem jak mam podpisać te klawisze pod PCM.
W skrótach klawiszowych mam tak

EDIT:
zaraz zostanę zlinczowany przez ekstremistów ale znalazłem "klikany" sposób na podpisanie klawiszy multimedialnych.
i tam w okienku wystarczy zanaczyć odpowiednie kanały

W skrótach klawiszowych mam tak

EDIT:

Kod: Zaznacz cały
preferencje->dzwieki

- marvin_martian
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
Jest taka aplikacja keyTouch.
Za jej pomocą można przypisać funkcje klawiszom multimedialnym. Jest nawet schemat do Twojej klawiatury.
http://keytouch.sourceforge.net/index.php
Za jej pomocą można przypisać funkcje klawiszom multimedialnym. Jest nawet schemat do Twojej klawiatury.
http://keytouch.sourceforge.net/index.php
- dorsai
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Architektura: x86
- Kontakt:
Pozwolicie, że odrobinę odświeżę temat.
U mnie z kolei klawisze głośności itp działają. W ustawieniach systemu też wszystkie klawisze (play, next itp...) są poprzypisywane do odpowiednich funkcji. Działają one np w rhytmboxie, ale z kolei amarok już ich "łyknąć" nie chce.
Próbowałem w amaroku przypisać globalne ustawienia klawiszy do tych przycisków, lecz gdy to robię amarok zachowuje się tak, jakbym nie naciskał niczego.
Ktoś ma pomysł jak zmusić go do współpracy?
U mnie z kolei klawisze głośności itp działają. W ustawieniach systemu też wszystkie klawisze (play, next itp...) są poprzypisywane do odpowiednich funkcji. Działają one np w rhytmboxie, ale z kolei amarok już ich "łyknąć" nie chce.
Próbowałem w amaroku przypisać globalne ustawienia klawiszy do tych przycisków, lecz gdy to robię amarok zachowuje się tak, jakbym nie naciskał niczego.
Ktoś ma pomysł jak zmusić go do współpracy?
- cloud
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
Bo amarok jest aplikacją dla kde ale jest ratunek skrypt dla amaroka: Gnome Multimedia Key's, instalujesz przez menadżer skryptów.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
- Kontakt:
Witam. Trochę odnowię wątek. Mam klawiaturę A4Tech KB-27 i mam problem z klawiszami "Play", "Stop", "Previous track", "Next track". Używałem xbindkeys i keytouch ale udało mi sie tylko to zrobić, że po naciśnięciu tych klawiszy jest tak jak było. Używam do muzyki Exaila ale nie ma go w keytouchu. Tak w ogóle mojej klawiatury nie ma też w preferencjach klawiatury w systemie, więc ustawiłem najbliższą nazwę KB-21. Xbindkeys nie reaguje po naciśnięciu tych klawiszy więc się nie nadaje do tego. Co można jeszcze zrobić, czy to możliwe, ze tej klawiatury nie da się ustawić do działania klawiszy multimedialnych?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Kontakt:
Spróbuj:
Jak się pojawi okienko to wciśnij po kolei te klawisze multimedialne. Może Ci się pojawić coś w stylu:
To coś powyżej to nic strasznego. To co Cię tam interesuje to keycode (klawisze generują kody, w tym wypadku 37) i to, że ten klawisz oznacza Control_L. Może być tak, że jeden klawisz wygeneruje kilka kodów. Nie przejmuj się. Moje klawisze multimedialne generują skróty klawiszowe 
Generalnie jak masz keycode to już dobrze. Mając keycode można na stałe przypisać klawiszowi inne działanie. Np. Ja mógłbym klawiszowi o kodzie 37 przypisać Shift_L (lewy shift). Ty możesz np. przypisać XF86AudioPlay (co oznacza po prostu systemowy play)
Robi się to tak. W swoim domowym katalogu tworzysz plik .xmodmaprc i go edytujesz. Wstawiasz proste linijki w stylu:
I restart po ustawieniu wszystkiego.
Jeżeli nadal nie działa to pewnie czegoś nie zainstalowałeś. To wtedy wygoogluj szukając po xmodmaprc, bo ja nie pamiętam co by to miało być.
Mam nadzieję, że pomogłem.
# xev
KeyPress event, serial 31, synthetic NO, window 0x5800001,
root 0x13b, subw 0x0, time 31370983, (197,567), root:(913,622),
state 0x0, keycode 37 (keysym 0xffe3, Control_L), same_screen YES,
XLookupString gives 0 bytes:
XmbLookupString gives 0 bytes:
XFilterEvent returns: False

Generalnie jak masz keycode to już dobrze. Mając keycode można na stałe przypisać klawiszowi inne działanie. Np. Ja mógłbym klawiszowi o kodzie 37 przypisać Shift_L (lewy shift). Ty możesz np. przypisać XF86AudioPlay (co oznacza po prostu systemowy play)
Robi się to tak. W swoim domowym katalogu tworzysz plik .xmodmaprc i go edytujesz. Wstawiasz proste linijki w stylu:
keycode 37=XF86AudioPlay
Jeżeli nadal nie działa to pewnie czegoś nie zainstalowałeś. To wtedy wygoogluj szukając po xmodmaprc, bo ja nie pamiętam co by to miało być.
Mam nadzieję, że pomogłem.