czarny ekran po instalacji sterowników ati
- damikx
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
czarny ekran po instalacji sterowników ati
Witam
Moj kolega ma taki problem. Zainstalowałem mu sterowniki karty graficznej ati. Weszłem w ustawienia systemowa, zaawansowane i w instalacje sterowników wlasnościowych. wszystko ładnie się pobrało z neta i zainstalowało. po restarcie pasek ładowania przeleciał i ekran zrobił sie czarny. pytam sie jako początkujacy linuxowiec po ja kumpla wpedziłem w linuxa i nie chce zeby sie zniechecał z takiej sprawy . Napiszcie mi krok po kroku co mam zrobić. nie piszcie ze mam zmienic, podac iksy , sriksy bo i tak nie mam pojęcia o co z tym chodzi. Podajcie mi w ten sposób aby poczatkujący linuxowiec wytłumaczył jeszcze bardziej początkującemu linuxiarzowi co ma zrobić
Moj kolega ma taki problem. Zainstalowałem mu sterowniki karty graficznej ati. Weszłem w ustawienia systemowa, zaawansowane i w instalacje sterowników wlasnościowych. wszystko ładnie się pobrało z neta i zainstalowało. po restarcie pasek ładowania przeleciał i ekran zrobił sie czarny. pytam sie jako początkujacy linuxowiec po ja kumpla wpedziłem w linuxa i nie chce zeby sie zniechecał z takiej sprawy . Napiszcie mi krok po kroku co mam zrobić. nie piszcie ze mam zmienic, podac iksy , sriksy bo i tak nie mam pojęcia o co z tym chodzi. Podajcie mi w ten sposób aby poczatkujący linuxowiec wytłumaczył jeszcze bardziej początkującemu linuxiarzowi co ma zrobić
- kamil92
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: czarny ekran po instalacji sterowników ati
Sprecyzuj, czarny ekran całkowicie czy chociaż kursor migajacy lub jakiś komunikat w trybie textowym?
- damikx
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
czarny ekran. O myszce nic nie pisałem. Można uruchomić w trybie tekstowym ele nie wiem co tam trzeba zrobić
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 9.04
W trybie tekstowym zaloguj się na użytkownika podanego przy instalacji i wpisz
A tak w ogóle to od 7.10 jest już system tzw. Bulletproof-X, przez który nie trzeba nawet zaglądać do konsoli - w przypadku błędu pojawia się komunikat i łatwy konfigurator.
Wybierz tam sterownik vesa, potemsudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
i system powinien odpalić się normalnie (ale bez akceleracji).sudo reboot
A tak w ogóle to od 7.10 jest już system tzw. Bulletproof-X, przez który nie trzeba nawet zaglądać do konsoli - w przypadku błędu pojawia się komunikat i łatwy konfigurator.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 6.10
No nie zawsze niestety pojawia się łatwy komunikator, ale właśnie uratowano mi tyłek - po zabawie z sterownikami od dwoch dni nie mogłem się zalogować. Dzięki wielkie...px33 pisze:A tak w ogóle to od 7.10 jest już system tzw. Bulletproof-X, przez który nie trzeba nawet zaglądać do konsoli - w przypadku błędu pojawia się komunikat i łatwy konfigurator.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Architektura: x86
Otóż po uruchomieniu 8.10 pokazuje mi się czarny ekran i wyskakuje:
Naciskam OK, ale nic się nie dzieje. Komunikat nie znika, nie mogę nic zrobić...
Wcześniej nie wprowadzałem żadnych zmian, nic nie instalowałem, wszystko było normalnie. Dziś uruchamiam i pojawia się to.
Proszę o pomoc.
Kod: Zaznacz cały
Ubuntu is running in low-graphics mode
Your screen, graphics card and input device settings
could not be detected correctly. You will need to
configure these yourself.
Wcześniej nie wprowadzałem żadnych zmian, nic nie instalowałem, wszystko było normalnie. Dziś uruchamiam i pojawia się to.
Proszę o pomoc.