Instalacja i konfiguracja proftpd
- farfang
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
[SOLVED] Instalacja i konfiguracja proftpd
Chcialem postawic sobie serwer ftp na linuksie i skorzystalem z HowTO. A dokladnie z tego poradnika:
http://www.ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?t=40891
No i mam problem odnosnie punktu 2. Moze mi ktos wytlumaczyc co robie zle? W googlach jest pelno poradników ale caly czas mam problem z tym samym. Wywala mi ze zle polecenie. Moze ktos pokazac krok po kroku jak to? Nie chce abyscie calosc mi podawali, chce tylko abyscie mi pomogli z punktem 2 tym poradniku co wyzej podalem.
http://www.ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?t=40891
No i mam problem odnosnie punktu 2. Moze mi ktos wytlumaczyc co robie zle? W googlach jest pelno poradników ale caly czas mam problem z tym samym. Wywala mi ze zle polecenie. Moze ktos pokazac krok po kroku jak to? Nie chce abyscie calosc mi podawali, chce tylko abyscie mi pomogli z punktem 2 tym poradniku co wyzej podalem.
- grymberg
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Odp: Instalacja i konfiguracja proftpd
a może to trzeba z prawami roota? Spróbuj z sudo
(Nie chce mi się instalować proftpd żeby sprawdzić więc po prostu zgaduję
)
(Nie chce mi się instalować proftpd żeby sprawdzić więc po prostu zgaduję

Zapraszam do wsparcia akcji:
Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
- farfang
- Sędziwy Jeż
Kod: Zaznacz cały
piotrek@piotrek-desktop:~$ sudo mysql -u root < proftp.sql
bash: proftp.sql: No such file or directory
sudo apt-get install mysql-server-5.0 mysql-client-5.0 proftpd-mysql
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
znajdujesz sie w folderze gdzie jest plik proftp.sql? nazwę dobrze wpisujesz(wielkość liter)?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Kontakt:
Przepraszam, że bawię się w archeologa, ale pomimo poszukiwań na dysku, nie znalazłem pliku proftp.mysql :/ Czy mógłbym prosić o pomoc ?
- farfang
- Sędziwy Jeż
Ten plik musisz utworzyć.
Ja natomiast juz wszystko zrobilem to bylo napisane w tym HOW TO. Tylko teraz nie chce mi się uruchomić po poleceniu:
dostaje odpowiedz:
32 linijką jest:
Czy może ktoś wie w czym problem?
Ja natomiast juz wszystko zrobilem to bylo napisane w tym HOW TO. Tylko teraz nie chce mi się uruchomić po poleceniu:
proftpd
- notice: unable to bind to Unix domain socket at '/var/run/proftpd/test.sock': Permission denied
- notice: unable to listen to local socket: Operation not permitted
- Fatal: SystemLog: unable to redirect logging to '/var/log/secure': Permission denied on line 32 of '/etc/proftpd/proftpd.conf'
SystemLog /var/log/secure
Czy może ktoś wie w czym problem?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
jest tak że proftpd tworzy swojego urzytkownika ftp i demon proftpd jest uruchamiany przez ftp. Prawdopodobnie froftpd już jest uruchomiony przez usera ftp. Zakończ proces dla ftp i uruchom go jako ty.
Masz plik to zobacz czy nie ma jakiegoś wpisu od sudo i ftp
Tak jeszcze dodam od siebie. Skonfigurowałeś swój pierwszy ftp z bazą danych mysql. Ambitnie, ale warto było najpierw przetestować server bez bazy. Jak ma być udostępniany sporadycznie nielicznym to baza jest zbędna.
Masz plik
sudo cat /var/log/secure
Tak jeszcze dodam od siebie. Skonfigurowałeś swój pierwszy ftp z bazą danych mysql. Ambitnie, ale warto było najpierw przetestować server bez bazy. Jak ma być udostępniany sporadycznie nielicznym to baza jest zbędna.
- farfang
- Sędziwy Jeż
Ma być udostępniany sporadycznie, Otworzyłem ten plik /var/log/secure ale nic z tego nie rozumniem. Moze wrzuce tutaj:
Aug 04 23:59:07 piotrek-desktop proftpd[10803] piotrek-desktop: ProFTPD 1.3.1 (stable) (built Thu Feb 21 04:21:14 UTC 2008) standalone mode STARTUP
Aug 04 23:59:38 piotrek-desktop proftpd[11067] piotrek-desktop (::ffff:192.168.1.100[::ffff:192.168.1.100]): Connection from ::ffff:192.168.1.100 [::ffff:192.168.1.100] denied.
Aug 05 00:00:45 piotrek-desktop proftpd[10803] piotrek-desktop: received SIGHUP -- master server reparsing configuration file
Aug 05 00:12:23 piotrek-desktop proftpd[10803] piotrek-desktop: ProFTPD killed (signal 15)
Aug 05 00:12:23 piotrek-desktop proftpd[10803] piotrek-desktop: ProFTPD 1.3.1 standalone mode SHUTDOWN
Aug 05 09:40:46 piotrek-desktop proftpd[5625] piotrek-desktop: ProFTPD 1.3.1 (stable) (built Thu Feb 21 04:21:14 UTC 2008) standalone mode STARTUP
Aug 05 10:19:14 piotrek-desktop proftpd[5625] piotrek-desktop: ProFTPD killed (signal 15)
Aug 05 10:19:14 piotrek-desktop proftpd[5625] piotrek-desktop: ProFTPD 1.3.1 standalone mode SHUTDOWN
Aug 05 10:20:08 piotrek-desktop proftpd[5605] piotrek-desktop: ProFTPD 1.3.1 (stable) (built Thu Feb 21 04:21:14 UTC 2008) standalone mode STARTUP
Aug 05 10:22:19 piotrek-desktop proftpd[5605] piotrek-desktop: ProFTPD killed (signal 15)
Aug 05 10:22:19 piotrek-desktop proftpd[5605] piotrek-desktop: ProFTPD 1.3.1 standalone mode SHUTDOWN
Aug 05 10:24:59 piotrek-desktop proftpd[5601] piotrek-desktop: ProFTPD 1.3.1 (stable) (built Thu Feb 21 04:21:14 UTC 2008) standalone mode STARTUP
Aug 05 10:27:18 piotrek-desktop proftpd[5601] piotrek-desktop: ProFTPD killed (signal 15)
Aug 05 10:27:18 piotrek-desktop proftpd[5601] piotrek-desktop: ProFTPD 1.3.1 standalone mode SHUTDOWN
Aug 05 12:06:14 piotrek-desktop proftpd[5600] piotrek-desktop: ProFTPD 1.3.1 (stable) (built Thu Feb 21 04:21:14 UTC 2008) standalone mode STARTUP
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
Jesteś pewien że kiedy uruchamiasz proftpd poleceniem to w tym czasie nie działa z prawami usera: ftp ?
Sprawdź w top lub gnome-system-monitor
Jak tak to daj a następnie lub sudo proftpd
To jest ten konflikt użytkowników o którym pisał autor poradnika.
Sporadycznie powiadasz. To najprościej będzie tak. Usuń konfig proftpd (przenieś sobie gdzieś) Uruchom proftpd w trybie graficznym wprowadzisz wszystkie potrzebne konfiguracje. Tryb graficzny masz w tym pakiecie gadmin-proftpd
1 nazwę użytkownika
2 hasło
3 folder udostępniany (niech będzie standardowo ftp) skopiujesz tam co zechcesz.
4 nazwa serwera ( do testów to wpisz swoje wewnętrzne ip, a żeby działał dla innych to wpisz zewnętrzne ip, lub nazwę jeżeli faktycznie masz powiązaną usługe ftp z jakimś chostem) Ja wpisuje tam moje ip zewnętrzne w Neostradzie. Lub alias z no-ip.
wpisz odchacz demona proftpd żeby się nie uruchamiał standardowo przy starcie systemu.
Powinno działać.
Jak skończysz to zobacz po następnym logowaniu czy folder domowy /./ftp nie zmienił czasem statusu z 775 na tylko dla roota. Ja tak mam. System sam wie lepiej co ma mieć jakie uprawnienia. Ale to debian więc można mu wybaczyć.
sudo proftpd
/etc/init.d/proftpd
Sprawdź w top lub gnome-system-monitor
Jak tak to daj
sudo /etc/init.d/proftpd stop
sudo /etc/init.d/proftpd start
To jest ten konflikt użytkowników o którym pisał autor poradnika.
Sporadycznie powiadasz. To najprościej będzie tak. Usuń konfig proftpd (przenieś sobie gdzieś) Uruchom proftpd w trybie graficznym wprowadzisz wszystkie potrzebne konfiguracje. Tryb graficzny masz w tym pakiecie gadmin-proftpd
1 nazwę użytkownika
2 hasło
3 folder udostępniany (niech będzie standardowo ftp) skopiujesz tam co zechcesz.
4 nazwa serwera ( do testów to wpisz swoje wewnętrzne ip, a żeby działał dla innych to wpisz zewnętrzne ip, lub nazwę jeżeli faktycznie masz powiązaną usługe ftp z jakimś chostem) Ja wpisuje tam moje ip zewnętrzne w Neostradzie. Lub alias z no-ip.
wpisz
sudo rcconf
Powinno działać.
Jak skończysz to zobacz po następnym logowaniu czy folder domowy /./ftp nie zmienił czasem statusu z 775 na tylko dla roota. Ja tak mam. System sam wie lepiej co ma mieć jakie uprawnienia. Ale to debian więc można mu wybaczyć.
- farfang
- Sędziwy Jeż
Dzięki działa już serwer:-)