Witam
Już od kilku dni spieram się z udostępnieniem katalogów na komputerze.
Sprawa wygląda w ten oto sposób:
LAPTOP (Ubuntu8.04) ------------------------- PC (Debian40r3)
Na PC zainstalowałem SAMBA i plik /etc/samba/smb.conf wygląda w następujący sposób:
http://wklej.org/id/dfc3a018a8
Kiedy próbuję zajrzeć z Laptopa do katalogu udostępnionego na PC wykonuję kroki:
Miejsce->Sieć:
na ekranie pojawia mi się tylko "Sieć Windows" (Położenie: "network:///" 'której już niema'), ale uparcie klikam na ikonkę Sieć Windows.
Dostaję w oknie po kliknięciu na w.w. ikonkę "WORKGROUP" (położenie: "smb:///"). Po kliknięciu na tą ikonkę już nic dalej niema --- cisza.
Testuje różne konfigi, edytuje, sam piszę i nic mi nie wychodzi.
Wcześniej pracowałem na Ubuntu i dało się wyklikać.
Połączenie między nimi jest ponieważ PC udostępnia mi internet na LAPTOPA.
Z góry dziękuję za pomoc.
samba nie udostępnia katalogów
- marcinzaj
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
samba nie udostępnia katalogów
Król purgatorów
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Odp: samba nie udostępnia katalogów
Ubuntu wogóle nie widzi sieci "yampress", ale i sam nie ma ustawionej sieci, bo byś widział i "yampress" a w niej udostępnione katalogi i drukarki z laptoka oraz WORKGROUP.
Normalnie jest tak, że gdy otworzysz Nautilusa z network:/// masz "na wierzchu" komputery w sieci (bodajrze te, które już odwiedzałeś) oraz "Sieć Windows". Klikasz na Sieć Windows -> przechodzisz do smb:/// i widzisz dostępne sieci, np. yampress czy WORKGROUP. Po wybraniu grupy masz komputery w tej grupie a w nich katalogi udostępnione.
Chyba powinieneś mieć:
System->Administracja->Samba->hasło roota->Preferencje->Grupa robocza: yampress
System->Administracja->Sieć->Odblokuj->Komputery->127.0.1.1 yampress
Jedna sprawa to ustawienia (na marginesie w smb.conf jeszcze są ustawienia autoryzacji użytkownika zdalnego) a druga to pakietów. Zobacz, czy w synaptiku nie znajdziesz czegoś dodatkowego.
Normalnie jest tak, że gdy otworzysz Nautilusa z network:/// masz "na wierzchu" komputery w sieci (bodajrze te, które już odwiedzałeś) oraz "Sieć Windows". Klikasz na Sieć Windows -> przechodzisz do smb:/// i widzisz dostępne sieci, np. yampress czy WORKGROUP. Po wybraniu grupy masz komputery w tej grupie a w nich katalogi udostępnione.
Chyba powinieneś mieć:
System->Administracja->Samba->hasło roota->Preferencje->Grupa robocza: yampress
System->Administracja->Sieć->Odblokuj->Komputery->127.0.1.1 yampress
Jedna sprawa to ustawienia (na marginesie w smb.conf jeszcze są ustawienia autoryzacji użytkownika zdalnego) a druga to pakietów. Zobacz, czy w synaptiku nie znajdziesz czegoś dodatkowego.