[solved] kernel real-time i programowanie karty dzwiekowej

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
marconi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

[solved] kernel real-time i programowanie karty dzwiekowej

Post autor: marconi »

Czesc!

Mam taki problem, a zbyt wielu informacji w internecie na ten temat niema.
Mam do napisania program w RtLinuxie, ktory m.in bedzie generowal na wyjsciu karty dzwiekowej sygnal sterujacy. Czestotliwosc tego sygnalu musi byc stala, wiec dlatego wymagany jest kernel RealTime typu hard.
Przegladajac gotowe przyklady w necie, to wyglada na to, ze moge wziac gotowa moja funkcje fun, wrzucic ja do ktoregos z przykladow, tak zeby to wygladalo np. tak:

Kod: Zaznacz cały

rt_task_init(&task, fun,  0 , 3000, 1);
    rt_task_make_periodic(&task, (RTIME)rt_get_time()+(RTIME)1000LL, (RTIME)(RT_TICKS_PER_SEC / 8192LL));
Czy to wystarczy? Bedzie wtedy ona pracowala z odpowiednimi piorytetami? Bedzie zachowana stala czestotliwosc? Generalnie zeby to napisac to bedzie chwilka tylko problem jak to sprawdzic tak na szybko bez zaawansowanego sprzetu...

W zalaczonych do RTLinuxa przykladach sa sterowniki dla protu COM (rt_com). I wlasnie to spowodowalo ze zaczalem sie zastanawiac, czy nie bede musial tez specjalnie przepisac sterowniki do karty dzwiekowej lub powyczyniac z nimi inne czary.

Prosze o jakies wskazowki, moze ktos w tym grzebal bardziej powaznie i moze mi pomoc lub naprowadzic.

Czy ktos wie moze jak to jest przy programowaniu z wykorzystaniem karty dzwiekowej? Jaki maksymalnie mozna wycisnac z niej okres probkowania?

Pozdrawiam
-------------------------------------------------------------------

Teraz juz wiem... :wall: Moze komus sie przyda, bo w sieci byly opisywane takie problemy.
Takie wywolanie jakie opisalem bedzie bez sensu, bo jadra pracujace w czasie rzeczywistym bedzie sie odwolywalo do innego jadra, ktore juz tych wymogow nie spelnia.
Trzeba by miec przepisane sterowniki dla czasu rzeczywistego. Tak zrobiono w dla:
com -> rt_com RTLinuxie oraz dla
sieci w RTAI -> RTnet

Generalnie przenoszenie czegos do czasu rzeczywistego czasami sie nie oplaca - wiecej przy tym pracy niz korzysci. Bo generalnie komputery sa coraz szybsze, karta dzwiekowa ma swoj bufor, jest DMA. Dodatkowo korzystajac ze zwyklego jadra z dodaniem jakis lat typu lowlatency mozemy bawiąc się dzwiekiem z dobrą jakoscią.
I tym razem okazalo sie ze plastycznosc linucha jest wieksza niz konkurencji :w00t:

Pozdrawiam :razz:
bedzie co ma byc...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”