Atheros + Ubuntu 8.10 (beta)

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
jajco112
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Atheros + Ubuntu 8.10 (beta)

Post autor: jajco112 »

Witam mam problem z moją kartą atheros w laptopie acer 3693nwlmi... Mianowicie znalazłem sobie już sterowniki i zainstalowałem jednak po każdym wylogowaniu muszę na nowo ładować... Sterowniki znalazłem w Google :craz: są to ath5k z całego pakietu compat wireless... Ubuntu mam uaktualnione z najnowszym dostępnym jądrem po automatyczniej aktualizacji... Mój problem polega na tym ze musze to zawsze wklepywać na nowo w terminalu...(sudo make load ath5k) jak to wklepiej (najpierw musże przejść do folderu z compat...) ładuje się po chwili łączy się z moją siecią i jest OK... Proszę o pomoc :)
Awatar użytkownika
frklin
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Atheros + Ubuntu 8.10 (beta)

Post autor: frklin »

jaki to atheros? na forum jest poradnik dla 5007eg w 8.10
DO WYGRANIA TRZY ROUTERY WWW.NIBYBLOG.PL/KONKURS
Awatar użytkownika
krolas
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: Atheros + Ubuntu 8.10 (beta)

Post autor: krolas »

jajco112 pisze:Witam mam problem z moją kartą atheros w laptopie acer 3693nwlmi... Mianowicie znalazłem sobie już sterowniki i zainstalowałem jednak po każdym wylogowaniu muszę na nowo ładować... Sterowniki znalazłem w Google :craz: są to ath5k z całego pakietu compat wireless... Ubuntu mam uaktualnione z najnowszym dostępnym jądrem po automatyczniej aktualizacji... Mój problem polega na tym ze musze to zawsze wklepywać na nowo w terminalu...(sudo make load ath5k) jak to wklepiej (najpierw musże przejść do folderu z compat...) ładuje się po chwili łączy się z moją siecią i jest OK... Proszę o pomoc :)
to znaczy że moduł ci się nie ładuje zaraz po starcie systemu wpisz

Kod: Zaznacz cały

lsmod
potem zadziałaj tak jak zawsze i pokaż wynik polecenia:

Kod: Zaznacz cały

lsmod
jeśli różnica bedzie moduł ath5k ( najpierw jego brak a potem juz jego istnienie) to rozwiązaniem jest dopisanie go do listy ładowanych modułów przy starcie systemu za pomocą polecenia modprobe
Całą jego składnie i opis jak dodać twój modół znajdziesz tutaj: http://pl.wikibooks.org/wiki/Linux/modprobe
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”