Od jakiegoś czasu Ubuntu nie chce mi się połączyć z internetem, dlatego też ten post pisany jest z Windowsa
Brak połączenia z internetem - internet miejscowej sieci kablowej
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Brak połączenia z internetem - internet miejscowej sieci kablowej
Witam.
Od jakiegoś czasu Ubuntu nie chce mi się połączyć z internetem, dlatego też ten post pisany jest z Windowsa
. Używam do tego dostarczanego mi przez firmę modemu Thomsona, który podpięty jest kabelkiem USB (nie wiedzieć czemu pod standardowym kablem sieciowym internet się nie łączył). Gdy po raz pierwszy zainstalowałem Ubuntu zdziwiło mnie w ogóle, że bez problemu znalazł sobie sterownik. Ale do rzeczy. Kilka tygodni temu, gdy nie chciał połączyć się z internetem w Administracja->Sieć w Konfiguracji wyłączyłem "tryb roamingu" i ustawiłem połączenie z DHCP i wszystko działało. Lecz dzisiaj nie zadziałało już żadne ustawienie a próbowałem chyba wszystkiego, co mi przyszło do głowy.
- hsurim
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Odp: Brak połączenia z internetem - internet miejscowej sieci kablowej
A na Win kabelkiem sieciowym pod HDCP działa ?
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Masz na myśli DHCP?
Na Windowsie nie działa, dopiero potem instalowałem Ubuntu i pod USB działały oba systemy.
Na Windowsie nie działa, dopiero potem instalowałem Ubuntu i pod USB działały oba systemy.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.10
- Architektura: x86
- Kontakt:
Proponuje Ci podpiąć modem via LAN a nie via USB kiedyś miałem podobne problemy i modemik mi szalał na USB
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Tak zrobiłem i nie przyniosło to rezultatu.
Poza tym wciąż korzystam z Windowsa a takie ciągłe odpinanie i podpinanie kabelków to zabieg dyskomfortowy. Może jakieś inne pomysły?
Poza tym wciąż korzystam z Windowsa a takie ciągłe odpinanie i podpinanie kabelków to zabieg dyskomfortowy. Może jakieś inne pomysły?