MP4 wieszają się
- HL_Piotr
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
[SOLVED] MP4 i DVD wieszają się
Witam,
Problem który chcę opisać obserwuję u siebie od dosyć dawna nie jest to coś występujące cięgle jednak bardzo irytuje. Wiem że postów jest tutaj full ale żaden jakoś nie opisuje mojego problemu dlatego dodałem kolejny.
Podczas próby otworzenie filmiku w formacie MP4 czy wykonanego telefonem czy też pobranego z sieci system otwiera jedynie dźwięk na ok 5 sekund i cała współpraca z systemem się kończy, system nie reaguje na żadne polecenie nie można nawet przełączyć się do konsoli tekstowej (Ctrl + Alt + F1) niestety trzeba wyłączyć laptopa i włączyć ponownie.
Zdarzenie to nie dzieje się cały czas przy ponownym uruchomieniu systemu, działa (lub nie) tak statystycznie dzieje się raz na 5 prób.
Korzystam naprzemiennie z aplikacji Kaffeine oraz SMPlayer na obu tych aplikacjach jest dokładnie ten sam problem. Wszystkie te aplikacje są aktualizowane i wszelkie poprawki do ubuntu też instaluję jednak problem cały czas istnieje w systemie.
Nie wiem jak udostępnić wam logi które mogą mieć znaczenie dlatego jak będą one potrzebne proszę powiedzieć co dokładnie mam udostępnić i w jaki sposób ponieważ moja wiedza nie jest jeszcze na najwyższym poziomie,
Pozdrawiam i czekam na radę.
---
Dodatkowo problem który opisałem pojawia się w momencie otwierania filmów w formacie DVD w przeglądarce SMPlayer
Problem który chcę opisać obserwuję u siebie od dosyć dawna nie jest to coś występujące cięgle jednak bardzo irytuje. Wiem że postów jest tutaj full ale żaden jakoś nie opisuje mojego problemu dlatego dodałem kolejny.
Podczas próby otworzenie filmiku w formacie MP4 czy wykonanego telefonem czy też pobranego z sieci system otwiera jedynie dźwięk na ok 5 sekund i cała współpraca z systemem się kończy, system nie reaguje na żadne polecenie nie można nawet przełączyć się do konsoli tekstowej (Ctrl + Alt + F1) niestety trzeba wyłączyć laptopa i włączyć ponownie.
Zdarzenie to nie dzieje się cały czas przy ponownym uruchomieniu systemu, działa (lub nie) tak statystycznie dzieje się raz na 5 prób.
Korzystam naprzemiennie z aplikacji Kaffeine oraz SMPlayer na obu tych aplikacjach jest dokładnie ten sam problem. Wszystkie te aplikacje są aktualizowane i wszelkie poprawki do ubuntu też instaluję jednak problem cały czas istnieje w systemie.
Nie wiem jak udostępnić wam logi które mogą mieć znaczenie dlatego jak będą one potrzebne proszę powiedzieć co dokładnie mam udostępnić i w jaki sposób ponieważ moja wiedza nie jest jeszcze na najwyższym poziomie,
Pozdrawiam i czekam na radę.
---
Dodatkowo problem który opisałem pojawia się w momencie otwierania filmów w formacie DVD w przeglądarce SMPlayer
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Odp: MP4 wieszają się
Sprobuj odtworzyc ten plik zwyklym mplayerem z poziomu konsoli i zobacz, co on wyswietli.
I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
- HL_Piotr
- Piegowaty Guziec
Witam,
Nie tak prosto wyświetlić logi w tym przypadku ponieważ konsola jak i cały system się wiesza a ekran staje się czarny w różnego rodzaju plamki tak jak by coś ze sterownikami karty graficznej, szukałem czegoś w logach /var/log ale nie wiem do końca gdzie mam tego szukać podczas oglądania filmów w formacie AVI nic takiego nie występuje tylko MP4
Doczytałem się że w samym programie można wyświetlić logi jednak nie wiem czy to są logi przed awarią czy po restarcie ponieważ nie ma przy nich czasu ale załączam może coś pomogą widać w nich 2 ostrzeżenia.
Nie tak prosto wyświetlić logi w tym przypadku ponieważ konsola jak i cały system się wiesza a ekran staje się czarny w różnego rodzaju plamki tak jak by coś ze sterownikami karty graficznej, szukałem czegoś w logach /var/log ale nie wiem do końca gdzie mam tego szukać podczas oglądania filmów w formacie AVI nic takiego nie występuje tylko MP4
Doczytałem się że w samym programie można wyświetlić logi jednak nie wiem czy to są logi przed awarią czy po restarcie ponieważ nie ma przy nich czasu ale załączam może coś pomogą widać w nich 2 ostrzeżenia.
Translator::loadCatalog: can't load qt_pl_PL from /usr/share/smplayer/translations
Translator::loadCatalog: successfully loaded qt_pl_PL from /usr/share/qt4/translations
Translator::loadCatalog: successfully loaded smplayer_pl_PL from /usr/share/smplayer/translations
To jest SMPlayer v. 0.6.0rc2 (SVN 834) uruchomiony na Linux
Qt v. 4.3.3
* application path: '/usr/bin'
* data path: '/usr/share/smplayer'
* translation path: '/usr/share/smplayer/translations'
* doc path: '/usr/share/doc/packages/smplayer'
* themes path: '/usr/share/smplayer/themes'
* shortcuts path: '/usr/share/smplayer/shortcuts'
* smplayer home path: '/home/piotr/.smplayer'
* ini path: '/home/piotr/.smplayer'
* current path: '/home/piotr'
main: files_to_play: count: 0
main: changed working directory to app path
main: current directory: /usr/bin
Recents::load
Core::Core: file_settings: '/home/piotr/.smplayer/smplayer_files.ini'
MplayerProcess::init_rx
MplayerLayer::allowClearingBackground: 0
Preferences::monitor_aspect_double
warning: monitor_aspect couldn't be parsed!
monitor_aspect set to 0
Playlist::setModified: 0
Playlist::loadSettings
Playlist::addItem: '/home/piotr/Pulpit/081021 TG-Intel Classic 2008 Season 2 Ro64 2R D4/13a-Hyuk vs Kwanro/13a. Hyuk vs Kwanro_set1.avi'
Playlist::setModified: 0
name: '13a. Hyuk vs Kwanro_set1.avi'
Style name: 'plastique'
Style class name: 'QPlastiqueStyle'
BaseGui::initializeMenus
BaseGui::updateRecents
BaseGui::updateWidgets
Core::togglePostprocessing: 1
PlaylistDock::hideEvent: isFloating: 0
undocked
PlaylistDock::showEvent: isFloating: 1
PlaylistDock::hideEvent: isFloating: 1
BaseGuiPlus::loadConfig
DefaultGui::createStatusBar
DefaultGui::createActions
DefaultGui::createControlWidget
TimeSlider::setDragDelay: 100
DefaultGui::createControlWidgetMini
DefaultGui::updateWidgets
DefaultGui::loadConfig
BaseGui::showEvent
BaseGui::loadActions
ActionsEditor::loadFromConfig
BaseGui::showLog
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Ten log zbyt wiele nie mowi... chcialem, zebys odpalil zwykly mplayer; mozesz przekierowac wyjscie do pliku przeciez 
Ale sprobuj zmienic wyjscie wideo na cos innego (Vvideo, X11, overlay, OpenGL albo ktorys z pozostalych) i sprawdx, czy system podobnie reaguje.

Ale sprobuj zmienic wyjscie wideo na cos innego (Vvideo, X11, overlay, OpenGL albo ktorys z pozostalych) i sprawdx, czy system podobnie reaguje.
I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.
- HL_Piotr
- Piegowaty Guziec
Witam,
Bardzo dziękuję za pomoc r4 faktycznie zmiana wyjścia wideo pomogła i już nie występuje ta przykra podatność systemu.
Konkretnie przestawiałem w programie SMPlayer na wyjście Video "gl:yuv=3" i działa bez problemu
Hmm mam jeszcze jedno pytanie dotyczące tego postu jako "Piegowaty Guziec"
mało wiem więc pytam: zaobserwowałem że opisany przeze mnie problem występuje również podczas oglądania filmów w formacie DVD (również zmiana pomogła i filmy działają prawidłowo) czy powinienem zmieniać nazwę Postu by ułatwić innym osobą rozwiązanie podobnego problemu?
Bardzo dziękuję za pomoc r4 faktycznie zmiana wyjścia wideo pomogła i już nie występuje ta przykra podatność systemu.
Konkretnie przestawiałem w programie SMPlayer na wyjście Video "gl:yuv=3" i działa bez problemu
Hmm mam jeszcze jedno pytanie dotyczące tego postu jako "Piegowaty Guziec"

- fatino
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Wpisz [SOLVED] na początku tematu
[SOLVED]Mp4 wieszają się
np.
[SOLVED]Mp4 wieszają się
np.