Nie można ustawiać rozdzielczości po dpkg-reconfigure xserver-xorg w Xubuntu 8.10

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
bernwald
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Nie można ustawiać rozdzielczości po dpkg-reconfigure xserver-xorg w Xubuntu 8.10

Post autor: bernwald »

Witam!

Próbuję zmienić rozdzielczość ekranu z domyślnej 800x600 na 1024x768, pod Xubuntu 8.10. Na Fluxbuntu 7.10 robiłem to wpisując

Kod: Zaznacz cały

dpkg-reconfigure xserver-xorg
i w którymś tam kroku ustawiając rozdzielczość. A tutaj wpisuję, dostaję kilka głupich pytań o układ klawiatury i... koniec. Dlaczego?

Inne sposoby zmiany rozdzielczości też oczywiście nie działają. Np:

jablonscy@jablonscy-desktop:~$ xrandr
Screen 0: minimum 320 x 240, current 800 x 600, maximum 800 x 600
default connected 800x600+0+0 0mm x 0mm
   800x600        60.0*    56.0  
   640x480        60.0  
   400x300        60.0     56.0  
   320x240        60.0  
jablonscy@jablonscy-desktop:~$ xrandr -s 1024x760
Size 1024x760 not found in available modes
jablonscy@jablonscy-desktop:~$ 
a grzebanie w xorg.conf powoduje, że po restarcie x-ów wyskakują jakieś traszne błędy.

Z góry dziękuję za wskazówki.
b
Awatar użytkownika
galvay
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Odp: Nie można ustawiać rozdzielczości po dpkg-reconfigure xserver-xorg w Xubuntu 8.1

Post autor: galvay »

Jaka karta? Jaki xorg? Jakie stery?
Jak liczbę liter w moim nicku pomnożysz przez 111, to wyjdzie złowroga liczba 666. To nie może być przypadek :twisted:
bernwald
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Odp: Nie można ustawiać rozdzielczości po dpkg-reconfigure xserver-xorg w Xubuntu 8.1

Ano właśnie, poczytałem trochę i się okazało, że nowsze "ulepszone" wersje dpkg-reconfigure już nie dają możliwości ustawiania rozdzielczości. Idzie na lepsze... Ale do rzeczy.

Karta:

jablonscy@jablonscy-desktop:~$ sudo lspci | grep -i vga
[sudo] password for jablonscy: 
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV5 [RIVA TNT2/TNT2 Pro] (rev 15)
Xorg.conf:

Section "Device"
	Identifier	"Configured Video Device"
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier	"Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
	Identifier	"Default Screen"
	Monitor		"Configured Monitor"
	Device		"Configured Video Device"
EndSection
przy czym dopisanie modeliny i podsekcji z rozdzielczością powoduje, że X-y otwierają się w low graphic mode. Może coś źle dopisuję?

Stery to kolejny problem. Na moje wyczucie tematu, do tak starej nvidii trzeba instalować drive legacy. A zatem:

jablonscy@jablonscy-desktop:~$ sudo apt-get install nvidia-glx-legacy
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Pakiet nvidia-glx-legacy nie ma dostępnej wersji, ale odnosi się do niego inny pakiet.
Zazwyczaj oznacza to, że pakietu brakuje, został zastąpiony przez inny
pakiet lub nie jest dostępny przy pomocy obecnie ustawionych źródeł.
Jednak następujące pakiety go zastępują:
  nvidia-glx-96 nvidia-glx-71 nvidia-glx-177 nvidia-glx-173
E: Pakiet nvidia-glx-legacy nie ma kandydata do instalacji
Instalacja ww sterów i nvidia-settings też nic nie daje, bo po niej komenda:

nvidia-settings
zwraca, że stery nvidii nie są w użyciu. Oczywiście próbowałem dopisywać jakieś repozytoria, w których powinien znajdować się nvidia-glx-legacy, zmieniając przy tym "egdy na "intrepid", ale efekt dokładnie taki, jak wyżej. W synapticu do tego mam zaznaczony ster nv i to jest chyba ster do monitora.
Awatar użytkownika
pusz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: pusz »

A po instalacji sterownikow nvidii kazales im stworzyc xorg.conf ? Trzeba zrobic sudo nvidia-xconfig i zresetowac komputer.

Zakladam oczywiscie ze instalacja sterownikow przebiegla bez problemu.
Awatar użytkownika
latex
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: latex »

Chyba najprościej będzie jak ściągniesz sobie pakiet Envy, który pobierze stery do twojej karty i skonfiguruje Ci xorg`a.
http://albertomilone.com/nvidia_scripts1.html
bernwald
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

No dobra, zainstalowałem z synaptica envyNG, następnie

envyng -t
po czym program pobrał rekomendowany sterownik, zainstalował go i nakazał reboot. Niestety przy reboocie przy module nvidia(xx.xx.xx)... wyskoczyło [fail] i system stastuje w low graphics mode. Envy pokazuje, że odpowiedni ster jest zainstalowany, jednak po:

sudo nvidia-settings
znów dowiaduję się, że nie używam sterów nvidii, natomiast sudo nvidia-xconfig daje:
jablonscy@jablonscy-desktop:~$ sudo nvidia-xconfig
[sudo] password for jablonscy:
sudo: nvidia-xconfig: command not found
Podobnie Applications => System => Sterowniki nie wykrywa sterów do nvidii. Any help appreciated.
b
Awatar użytkownika
pusz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: pusz »

Akurat w tej chwili siedze na czystym debianie i widze ze tutaj nvidia-xconfig to osobny pakiet. Zobacz czy nie musisz u siebie dosinstalowac.
wwitek100
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: wwitek100 »

Wywal wszystkie stery nvidia-*
Skasuj xorg.conf
następnie 'dpkg-reconfigure xserver-xorg' aby wygenerować nowy xorg.conf
Uruchom ponownie komputer
Zainstaluj sterowniki przez Applications => System => Sterowniki
Wyedukuj rozdzielczość w pliku ~/.config/monitors.xml
bernwald
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Akurat w tej chwili siedze na czystym debianie i widze ze tutaj nvidia-xconfig to osobny pakiet. Zobacz czy nie musisz u siebie dosinstalowac.
Muszę, muszę. Pech tylko w tym, że na mocy zależności instalacja tego pakietu wywala mi nvidia-glx-71, czyli mój sterownik. Jak się nie obrócisz, $$$$$$$$ z tyłu.
Zainstaluj sterowniki przez Applications => System => Sterowniki
Nie mam tam opcji zainstalowania zadnych nowych sterowników włsnościowych.

Próbowałem instalacji ręcznej. Sciągnąłem odpowiedni pakiet ze stronki, zainstalowałem build-essentials i nvidia-71-kernel (czy jakoś tak), wyłączyłem X-y i instauję. Wyaliło error na budowie modułu nvidii i koniec zabawy.
wwitek100
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

W takim razie zainstaluj pakiety "nvidia-71-modaliases" i "nvidia-96-modaliases" po tym powinno wykryć kartę. jeśli jednak nie wykryje zainstaluj "nvidia-71-kernel" "nvidia-glx-71" i wyedukuj xorg.conf aby korzystał z sterowników "nvidia"
bernwald
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

wwitek100 pisze:W takim razie zainstaluj pakiety "nvidia-71-modaliases" i "nvidia-96-modaliases" po tym powinno wykryć kartę. jeśli jednak nie wykryje zainstaluj "nvidia-71-kernel" "nvidia-glx-71" i wyedukuj xorg.conf aby korzystał z sterowników "nvidia"
Instalowałem, dało tyle, ze po restarcie wyskakiwał fail przy ładowaniu modułu nvidii i system startował w low graphic mode. Kartę wykrywa niezaleznie od tego czy są sterowniki czy nie, partz 1-szy post. Tracę nadzieję...
wwitek100
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Mówiąc o wykrywaniu karty, miałem na myśli wykrywanie sterowników przez System => Sterowniki
Znalazłem informacje że sterowniki legacy nie są kompatybilne z nowym xorgiem https://wiki.ubuntu.com/IntrepidRelease ... %20support nie wiem jak ma się to do rzeczywistości, testowałem sterowniki 96 na geforce4, działały bez problemu z nowym xorgiem.
bernwald
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Znalazłem informacje że sterowniki legacy nie są kompatybilne z nowym xorgiem https://wiki.ubuntu.com/IntrepidRelease ... %20support nie wiem jak ma się to do rzeczywistości, testowałem sterowniki 96 na geforce4, działały bez problemu z nowym xorgiem.
Dziękuję, chyba mój przypadek to potwierdza. Mam jednak pomysł. Mam w domu starą płytkę z Fluxbuntu 7.10. Mógłbym dodać ją w Synapticu do repozytoriów osób trzecich, wyłączyć X-y, dalej sudo apt-get remove xserver-xorg i, bez połączenia internetowego, sudo apt-get install xserver-xorg w celu zainstalowania starej wersji programu z płyty. Potem restart i albo dpkg-reconfigure xserver-xorg z edytowaniem rozdzielczosci albo po prostu instalacja sterów do mojej nvidii. Na koniec trzeba by jakoś zabezpieczyć xsercer-xorg przed nadpisywaniem nowszych wersji programu z repozytoriów podczas aktualizacji. Wykonalne?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”